Hoe moet ik popcorn zaaien? Je kunt de maiszaden direct buiten zaaien.Doe dit vanaf half mei tot en met eind juli op een zaaibed, zodat ze kunnen ontkiemen. Let er op dat de temperatuur van de bodem ongeveer minimaal 15 graden moet zijn.
Wist je dat je maiskolven die hier in Nederland voornamelijk langs de wegen groeien enkel geschikt zijn voor veevoer en niet om zelf te poffen in de pan? Dus mocht je een kolf van de boer stiekem meenemen of een gewone maiskolf uit de supermarkt kopen, dan wordt het niks.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Mais zaaien
Mais kun je vanaf half april binnen zaaien bij een constante temperatuur van zo'n 18°C. Een paar weken later kun je de plant buiten in de volle grond zetten om verder te groeien. Er zullen ook zijscheuten ontstaan aan de onderkant van de maisplant tijdens de groei.
Het mooie van dit alles is ook nog dat het heel makkelijk is om te maken. Enige nadeel aan dit leuke recept; je moet de maïskolf eerst drie tot vier weken laten drogen voordat je de popcorn kunt maken.. Overigens kun je ook gedroogde maïskolven kopen bij bijvoorbeeld de Dille & Kamille.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Plomyk is een maissoort die gebruikt kan worden voor het maken van heerlijke, zelfgemaakte popcorn. De kolven worden ongeveer 15 cm lang en zitten vol met glanzende, donkergele korrels.
Pak dan een tulbandvorm en zet de maïs rechtop in het gat van de vorm. Houd de bovenkant van de kolf vast en je kolf staat heel stabiel. Snijd voorzichtig met het mes van boven naar beneden en ga zo de hele kolf rond. Je hebt ook meteen al het maïs verzamelt omdat de korrels in de vorm vallen.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
De plantjes groeien snel, vooral bij hogere temperaturen. Maïs is een eenjarige plant en ontstaat uit een geel tot lichtoranje zaadje dat veel harder en rimpeliger is dan de maïs uit de potjes en blikjes uit de supermarkt. De maïszaden ontkiemen snel en groeien binnen enkele dagen uit tot grasachtig plantjes.
Maïs heeft 60 tot 100 dagen nodig om te oogsten, afhankelijk van het ras en het warme weer.
Maïs heeft graag volle zon. Maar aangezien hij één van de grootste planten in de moestuin is, zal hij niet snel in de schaduw komen te staan.
Wat is het verschil? Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.
Ondanks dat maïs efficiënt met water om gaat, varieert de vochtbehoefte van mais gedurende de gewasontwikkeling: het waterverbruik loopt gestaag op en piekt rondom de bloei. Als de bladeren nog groen zijn en openvouwen in de nacht is het nog niet te laat. Het gewas heeft dringend water nodig.
Bestel zakjes, suiker, olie, de popcornmachine of een gehele popcornkraam hieronder. Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Als het daarin 230 graden is, verandert het water in de maïs in stoom. Door de druk ontploft de maïskorrel en keert zich binnenstebuiten. Nu verschijnt we het witte, luchtige zetmeel. Als het goed is, heeft de popcorn nu precies 44,5 keer het originele volume.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.