Plakfolie is ook te gebruiken in natte ruimtes, het dient dan wel goed aangebracht te worden. Let op dat er geen vocht onder kan komen. Het folie is tevens geschikt voor buitengebruik, houd echter wel rekening met snellere slijtage. Door de zon zal het plakfolie sneller verbleken.
Net als het glasfolie is het plakfolie ook weersbestendig en kan het goed tegen vocht en temperatuurverschillen.
De folie is in elk geval prima tegen buiten plaatsing opgewassen, daar deze weersbestendig is. Wil je een object buiten voorzien van folie, dan is dit dus geen probleem. Zolang de ondergrond maar glad, vlak en vetvrij is.
Een veel gestelde vraag aan ons is of statisch folie ook buiten toepasbaar is. Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel: dit is niet mogelijk. Dit kom omdat statische raamfolie zich hecht door statische elektriciteit. Deze hechting vindt alleen plaats wanneer dit op een raam binnen wordt toegepast.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Het folie hecht niet op een vette ondergrond. Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is.
Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee. Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
Thermische breuk kan in principe ontstaat in elk soort glans. Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren. Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht.
Je kunt folie aanbrengen door te wrijven met je vinger of door een vouwbeen te gebruiken.
Is het toch een klein bubbel drama geworden? Laat het folie eerst een paar dagen met rust en prik dan eventueel met een mini naald een gaatje in de bubbel, zodat de lucht kan ontsnappen!
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Plakfolie plakt namelijk perfect op een gladde ondergrond. Dus zolang jouw tegeltjes geen structuur in het profiel hebben, kun je perfect met folie werken!
Folie in de badkamer
Het antwoord is eenvoudig en verbazend: ja, de folie is hiertegen bestand.
Hoogte. De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo'n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Spiegelfolie, de meest effectieve zonwerende folie!
Direct na het aanbrengen van de folie merkt u het verschil in het doorstromen van warmte. Deze glasfolie bevat speciale metaaldeeltjes welke de UV- en infraroodstraling reflecteren en daardoor tegenhouden.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Breng de raamfolie aan
Verwijder een deel van de beschermlaag op de folie en duw de raamfolie tegen de ruit. Begin vanuit een hoek en ga langzaam verder. Door de waterfilm tussen ruit en raamfolie kun je de folie eenvoudig verschuiven. Zorg dat de boven- en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen.
Dit kan door middel van een scherp stanleymes of een schaar. Bepaal eerst de breedte en eventueel de hoogte van het te beplakken raam. Snij vervolgens het folie op maat. Wij adviseren je om het raamfolie 1 a 2 centimeter breder af te snijden dan dat je hebt opgemeten.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Het warmtewerende folie heeft een isolerend effect waardoor het je huis wel 7 tot 8 graden koeler kan houden. Daarom is het gebruik van zonwerende folie ook een groen initiatief als je maatschappelijk verantwoord bezig wilt zijn!