Net als veel andere producten is pesto goed in te vriezen. Weet u al dat u de saus niet binnen een paar dagen opnieuw gebruikt, dan kan die daarom het beste ingevroren worden. De pesto is dan tot wel 3 maanden houdbaar. Doe de saus daarvoor in een afsluitbare diepvriesbak.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv.in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Je kunt de pesto op laag vermogen in de magnetron opwarmen of op laag vuur ontdooien en in enkele minuten een vleugje Italië serveren.
Zelfgemaakte pesto bewaren
Je kunt verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten.
Pasta pesto invriezen: Pesto kan soms een beetje verkleuren door het invriezen, maar de smaak blijft goed. Meng de pasta met pesto en verdeel in porties. Doe in luchtdichte zakken of bakjes en vries in.
Pesto Pasta Maaltijdvoorbereiding Bewaarinstructies
Om te bewaren, verdeel in luchtdichte containers en bewaar in de koelkast voor maximaal 4 dagen en in de vriezer voor maximaal 3 maanden . Het is altijd het beste om in te vriezen als je weet dat je ze niet allemaal meteen opeet. Ontdooi in de koelkast voor het opwarmen.
Als je (te)veel hebt kun je de pesto ook in goed afsluitbare doosjes invriezen.
Om bevroren te gebruiken, laat u het gewoon een nachtje ontdooien in de koelkast, of u doet het direct in een pan en laat het smelten !
Wanneer is pesto niet goed meer? Door goed naar de kleur van de pesto te kijken en eraan te ruiken, kunt u bepalen of hij nog gebruikt kan worden. Als het product afwijkend ruikt of beschimmeld is, moet u het weggooien.
Klassieke pesto is best een gezonde keuze. Extra vierge olijfolie is een van de gezonde geheimen uit het Middellandse Zee gebied. En ook basilicum, knoflook en pijnboompitten passen prima in een gezond eetpatroon.
U kunt een partij pesto in ijsblokjesvormpjes invriezen voor later gebruik. Vul de porties van de ijsblokjesvorm en zet de vorm in de vriezer. Zodra de blokjes bevroren zijn (dit duurt een paar uur), haalt u ze uit de vorm en doet u ze in een diepvrieszak. Label ze met de datum en bewaar ze in de vriezer.
Volgens de kenners mag je pesto eigenlijk niet eten met gedroogde pasta als penne of fusilli. Ook mag je pesto eigenlijk niet opwarmen, de smaak komt het meest tot zijn recht als de basilicum niet wordt verwarmd. Daarom gebruik je ook echt een vijzel (en dus liever geen staafmixer of keukenmachine).
Wij raden ten zeerste af om pesto te verhitten, omdat dit veel van de verse smaken tenietdoet, terwijl producenten juist zo hard werken om ze te behouden .
Om kleine hoeveelheden pesto in te vriezen, doe je lepels pesto in ijsblokjesvormpjes en zet je ze in de vriezer tot ze hard zijn.Doe de pestoblokjes dan in afsluitbare plastic zakken . Wanneer je een beetje zomerse basilicumsmaak wilt, gooi je gewoon een blokje of twee in het warme gerecht; of laat je het ontdooien en smeer je het op sandwiches.
Als de pesto een beetje te bitter is – de basilicum is dan meestal de boosdoener – voeg je een beetje zout toe. Een beetje extra citroen kan ook nooit kwaad, als je dit lekker vindt. Rasp wat extra Parmezaan om de pesto wat romiger te maken. En als de pesto te dik is naar je zin, voeg je een scheutje olijfolie toe.
Dit is een manier om je pesto in te vriezen. De truc is om de kaas er pas aan toe te voegen als je het invriest .
Pesto consumeren na de houdbaarheidsdatum kan leiden tot nadelige effecten, zoals voedselvergiftiging of een onaangename smaakervaring. De houdbaarheidsdatum wordt bepaald op basis van de kwaliteit en veiligheid van de ingrediënten die in de pesto worden gebruikt. Controleer de verpakking voor specifieke instructies met betrekking tot opslag en houdbaarheid.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bewaar de pesto in een (weck)potje met een klein laagje olie erop. Je kunt 'm op die manier 2 maanden bewaren.
Net als verse pesto, kun je deze gedroogde pesto invriezen in ijsblokjesvormpjes met genoeg olijfolie om de kruiden te bedekken . Doe de bevroren blokjes direct in een hete koekenpan of pan met pasta om ze te gebruiken.
Het is allemaal heel eenvoudig, er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: je zet de pot gewoon in de vriezer en klaar . Dat is trouwens iets wat alle Genuezen doen: ze kopen een bosje basilicum en stampen (of liever gezegd mixen) ze fijn, zodat ze een paar maanden verse pesto hebben, want de zelfgemaakte pesto kun je in de ...
Over het algemeen kun je zelfgemaakte basilicumpesto tot 6 maanden invriezen. Deze tijdsperiode kan echter worden beïnvloed door de omstandigheden in je vriezer. Bovendien kan deze tijdsperiode ook enigszins variëren met pesto's zonder basilicum.
Voor het maken van de rode pesto heb je een staafmixer of keukenmachine nodig. Soms heb je een hakmolen/keukenmachine bij je staafmixer zitten en die is ook zeer geschikt. Deze gebruik ik zelf ook voor de bereiding.
ð¿ Eet je gezond
Hoewel daslook vooral bekend staat omwille van haar ontsmettende werking van het spijsverteringsstelsel zoals de maag, lever en darmen werkt het ook preventief tegen hart- en vaatziekten. Het zorgt namelijk voor een betere bloedstolling en gaat aderverkalking tegen.