Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden.
Citroensap. Citroenzuur doodt de geur veroorzakende bacteriën in je zweet. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over je oksels om vervelende geurtjes te voorkomen. Let op: doe dit niet na een scheerbeurt.
Mensen met een allergie. Parfum wordt vaak gebruikt in deodorant. Het geeft de deodorant een lekkere geur en verbergt je lichaamsgeur. Als je een parfumallergie hebt, kies dan voor een deodorant zonder parfum.
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
Polsen zijn ideaal om een parfum aan te brengen. Parfum heeft huidcontact nodig om de perfecte geuren af te geven.Het ruikt nog lekkerder als de huid warm is. En dat is precies de reden dat je parfum het beste kunt aanbrengen op plaatsen waar je de polsslag kunt voelen.
Breng de parfum aan op de juiste plaats
Dat zijn warme plekken op je lichaam, vaak waar je je hartslag kan voelen, die je parfum over je hele lichaam verspreiden. Tip: door parfum ook op je enkels en kuiten te sprayen, zal de geur door de dag heen omhoog rijzen.
Hoe warmer de plek waar je je parfum sprayt, hoe beter: achter je oren, in je nek, op je borst of in je holtes. Zo ruik je je parfum de hele dag.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Wat velen niet weten, is dat vers zweet volledig geurloos is. Alleen de afbraak door bacteriën veroorzaakt de onaangename geur. Deodorant of anti-transpirant? Als het erom gaat te voorkomen dat de geurveroorzakende bacteriën hun werk doen en zo onaangename zweetgeur tegen te gaan, is een deodorant de juiste keuze.
Door het parfum te schudden, worden de ingrediënten gemengd, waardoor de verdamping van de alcohol wordt vertraagd.
Wanneer je transpireert, zal dit zuur (een deel van) de bacteriën, die de nare lucht van zweet veroorzaken, 'doden'. Kortweg zorgen de zuren in citroen er dus voor dat je nog wel zweet, maar niet meer stinkt. Auteurs beschrijven verder dat je insmeren met citroen mogelijk ook een positief effect heeft.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweten, dan kun je kiezen voor een deodorant met aluminium. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Douche minstens één keer per dag en gebruik een anti-transpirant deodorant als Rexona om droog en fris te blijven. Draag schone, droge kleding en trek regelmatig wat schoons aan om de opbouw van droog zweet of zweetplekken tegen te gaan.
Maizena of Arrowroot-poeder
Verdikt en stabiliseert mengsels, helpt de huid vocht op te nemen.
Baking soda als deodorant. Het zuiveringszout neutraliseert vieze geurtjes, werkt ontzurend én antibacterieel. Daarnaast neemt het vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen. Met deze eigenschappen is dit natuurlijke product dus uitermate geschikt als deodorant.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
Gebruik een anti-transpirant tegen okselzweet
Anti-transpiranten zijn beter geschikt dan deodoranten om overmatig zweten tegen te gaan. Ze bevatten namelijk stoffen die de zweetkleuren minder actief maken. Populaire middelen zijn onder meer syNeo5, en Odaban. Probeer trouwens zeker ook de okselroller van Axitrans!
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress.
Parfum op de juiste manier bewaren
Waar je als laatste op kan letten, is dat je je parfum goed bewaart. Licht, hoge temperaturen, temperatuur schommelingen en zuurstof zijn niet goed voor je parfum. Parfums die onder verkeerde omstandigheden zijn bewaard, kunnen veranderen van geur.
Door op de vaseline een beetje parfum te sprayen, blijft de parfum op je huid liggen en kan de zuurgraad de waarde niet verminderen.
Bewaar parfum niet in de badkamer: door dagelijks douchen en handen wassen is de luchtvochtigheid in de badkamer veel te hoog voor parfum. De temperatuur is vaak ook hoger dan de ideale bewaartemperatuur.