Hamilton pakte in 2008 zijn eerste wereldkampioenschap en moest toen gedwongen met nummer 1 rijden. Dat beviel hem niet helemaal. “Het zag er niet zo mooi uit op de auto.
Sebastian Vettel was in 2014 de laatste coureur die het startnummer 1 gebruikte. De jaren daarna ging de titel naar Lewis Hamilton, die vasthield aan zijn #44, of naar Nico Rosberg. De Duitser hing direct na zijn wereldtitel de helm aan de wilgen en kon dus niet meer met #1 rijden.
De oudste wereldkampioen Formule 1 aller tijden
Dat record staat namelijk op naam van de legendarische Juan Manuel Fangio, die met zijn 46 jaar en 41 dagen zich in augustus 1957 kroonde tot oudste wereldkampioen ooit. Een record dat vandaag de dag dus nog steeds overeind staat.
De kleinste coureur op de Formule 1-grid is met afstand Yuki Tsunoda. De Japanner is elf centimeter korter dan de op een na kortste coureur: Lando Norris.
Lewis Hamilton – 35,76 %
Sir Lewis Carl Davidson Hamilton betrad het podium van de topklasse in 2007 en evenaarde in 2020 het record van Michael Schumacher door voor de zevende keer tot wereldkampioen Formule 1 te worden gekroond.
Meeste wereldtitels: Lewis Hamilton kan dit jaar een nieuw record vestigen als coureur met de meeste gewonnen Formule 1-wereldkampioenschappen in de geschiedenis. Momenteel deelt hij het record van zeven kampioenschappen samen met Michael Schumacher, maar in 2021 kan hij met een achtste titel een nieuw record zetten.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
AutoWeek zocht uit waarom Max Verstappen startnummer 33 had gekozen toen hij in de hoogste klasse van de autosport ging rijden. In de Formule 1 mogen coureurs sinds 2014 hun eigen startnummer kiezen. Dat mag echter niet nummer 1 zijn. Dat is namelijk voorbehouden aan de regerend wereldkampioen.
Al sinds jaar en dag is Lewis Hamilton het gezicht als eerste rijder bij Mercedes. Nico Rosberg, Valtteri Bottas en sinds dit seizoen George Russell. Allemaal de tweede rijder bij het raceteam, achter Hamilton.
Op 23 december 2009 werd bekendgemaakt dat Schumacher in 2010 zijn comeback zou maken. Op 14 maart 2010 keerde Schumacher, rijdend voor Mercedes GP met startnummer 3, terug op de grid.
Fernando Alonso is dit jaar de oudste coureur in de Formule 1, nu Kimi Raikkonen een punt achter zijn carrière in de koningsklasse van de autosport heeft gezet.
Samenvattend, Verstappen behaalde in 2020 11 podiumplaatsen (even veel als in 2018) waarvan twee overwinningen. In alle races die hij beëindigde behaalde hij een podium, behalve tijdens de GP van Turkije waar hij zesde werd.
Leclerc vs Verstappen
Leclerc staat sinds afgelopen weekend in Italië met acht keer pole position stevig bovenaan in deze lijst. Verstappen kan amper volgen met vier keer pole position, terwijl Sainz er twee heeft sinds de Grand Prix van België en Perez één.
Waar woont Max Verstappen? Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost.
De zevenvoudig wereldkampioen is al sinds 2014 de meestverdienende coureur in de sport. Dat jaar ontving hij $29 miljoen dollar. Gezien de matige competitiviteit van Mercedes in 2022 en het enorme succes van Verstappen kan de Red Bull-coureur dit jaar zomaar de bestverdienende rijder zijn.
80 kilo voor een coureur.
Verstappen verdient met zijn nieuwe contract een basissalaris van rond de € 25 miljoen euro. Daarnaast ontvangt hij bonussen op basis van zijn prestaties. Het behalen van de wereldtitel in 2021 heeft hem naar verluidt een bonus van acht miljoen euro opgeleverd.
Het gewicht van een Formule 1 auto
Grotere, zwaardere coureurs waren daarbij lang in het nadeel. Nu is afgesproken dat de auto inclusief coureur sinds 2022 minimaal 795 kilogram moet wegen, waarvan de coureur en zijn stoeltje altijd voor minimaal 80 kilo meetellen.