Melanine bepaalt oogkleur Melanine zorgt ervoor dat je donker- of lichtbruine ogen hebt, of donker- of lichtblauwe ogen, of grijze of zelfs 'zwarte' ogen. Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen.Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Deze kleur helpt je verbinden met je intuïtie, en geeft creatieve inspiratie. De paarse kleur is ook verbonden aan spiritualiteit, meditaties en stilte. Je ziet deze kleur dan ook vaak gebruikt bij yoga en meditatie-centra's en ook in de kerk.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Er zijn slechts drie hoofdkleuren aanwezig: bruin, blauw en groen. De kleur die wordt waargenomen wordt in hoge mate bepaald door de hoeveelheid melanine. Bruin is het meest voorkomend, gevolgd door blauw. Groen is de meest zeldzame oogkleur.
In België wordt geschat dat bijna 60% van de mensen nog een lichtere oogkleur hebben zoals groen, lichtgrijs of blauw. Hoe noordelijker je gaat hoe meer kans op lichte (en dus blauwe) ogen. Hoe zuidelijker, hoe donkerder de gemiddelde oogkleur is.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Melanine geeft kleur aan ogen, huid en haar. Door het ontbreken ervan hebben mensen met deze oogziekte vaak een opvallend lichte huids- en haarkleur en de irissen van de ogen kunnen een rode gloed hebben. Het komt weinig voor; 1 op de 15.000 mensen heeft deze aandoening.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Het is mogelijk om je oogkleur te veranderen. Je kunt je oogkleur tijdelijk veranderen met gekleurde contactlenzen.Tegenwoordig worden ook wel operatief implantaten voor de iris ingebracht die de oogkleur permanent veranderen. Oogartsen zijn niet blij met deze ontwikkeling.
Niet altijd dezelfde oogkleur
Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) voorouders tellen mee. Daarom kun je een andere oogkleur hebben dan je had verwacht.
Veruit de meest voorkomende oogkleur is bruin. Vooral mensen met een Afrikaanse of Aziatische afkomst hebben bijna altijd bruine ogen. Blauwe ogen komen een stuk minder vaak voor. Slechts 2,2% van de mensen op aarde heeft blauwe ogen!
De oogkleur kan namelijk in het eerste jaar nog veranderen van bijvoorbeeld blauwe ogen naar bruine ogen. Ook bij volwassenen gebeurt het heel soms dat de oogkleur verandert. Je oogkleur wordt bepaald door de de hoeveelheid pigment in de iris. Als je blauwe ogen hebt, zit er doorgaans weinig pigment in de iris.
Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is. Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby's met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.