De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp.
65 miljoen jaar geleden slaat er een meteoriet in op aarde. Niet zo fijn voor de dinosaurussen die dan op aarde wonen. Door de inslag ontstaat er een tsunami, wordt het ijskoud en sterven veel dieren uit. De meteorietinslag is dus op meerdere manieren fataal voor de dinosauriërs.
Zo'n 65 miljoen jaar geleden is onze planeet getroffen door een meteoriet en die heeft de meeste grote dinosaurussen zoals de tyrannosaurus rex en de triceratops doen uitsterven. In grote lijnen zijn alle niet-vliegende dinosaurussen uitgestorven.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart.De voorpoten waren heel klein.
BRUSSEL l De Tyrannosaurus Rex, een van de grootste vleeseters die ooit op onze planeet hebben rondgelopen, is volgens wetenschappers de voorloper van de kip. Dat blijkt uit onderzoek van resterende eiwitten bij gevonden fossielen van de dinosaurus.
De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
Tyrannosaurus kon goed zien en ruiken. De herseninhoud bedroeg ongeveer 350 cm³. In 1905 werd T. rex voor het eerst beschreven (Osborn, 1905) en sindsdien zijn een vijftigtal skeletten opgegraven.
In de plaats daarvan blijkt de bijtkracht van een T. rex met 57.000 Newton volkomen gemiddeld voor zijn lichaamsmassa van zo'n 8 ton, en evolueerde die bijtkracht geleidelijk in de loop van tientallen miljoenen jaren.
Slechts weinig vleesetende dinosauriërs zijn groter dan de Noord-Amerikaanse T. rex. Honderd tot drieënnegentig miljoen jaar geleden tijdens het vroege en late Krijt (Albiaan en Cenomaniaan) leefde in Noord-Afrika een theropode dinosaurus die groter was dan T.
Vorig jaar kondigden de onderzoekers Karl Bates en Peter Falkingham aan dat een volwassen T. rex een bijtkracht van circa 5800 kilo per cm2 had – de krachtigste beet van alle landroofdieren ooit.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
Uitgestorven oerkrokodillen hadden de strafste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Ze waren zelfs sterker dan de gevreesde tyrannosaurus rex, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. De biologen rond Gregory Erickson van de Florida State University presenteren hun bevindingen in het online-vakblad PLoS ONE.
Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben. Zó dom zelfs, dat wetenschappers decennia hebben geloofd dat hij in zijn heupen een 'tweede brein' zou hebben gehad om zijn staart aan te sturen, omdat de hersenen in zijn kop niet groter zouden zijn geweest 'dan een walnoot'.
Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
AMSTERDAM - De witte haai bijt het hardst van alle roofdieren op aarde. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld met een computersimulatie. Als een witte haai zijn tanden in een prooi zet, komt er een kracht van maarliefst 1.8 ton (1800 kg) vrij. Het dier bijt daarmee drie keer zo hard als een leeuw.
De krokodil heeft de sterkste beet van heel het dierenrijk. Daarmee stoot hij zelfs de Tyrannosaurus rex van zijn troon. Een paar weken geleden bleek nog uit onderzoek dat de Tyrannosaurus Rex de sterkste beet had.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm². De tijger is met een bijtkracht van 450 kg/cm² een goede tweede en de om zijn agressie bekende Bijtschildpad komt tot 500 kg/cm².
rex 'Sue' geveild – zij bracht 8,3 miljoen dollar op (7,3 miljoen euro volgens de toenmalige wisselkoers). In 2020 hamerde Christie's in dezelfde stad T. rex 'Stan' af voor 31,8 miljoen dollar (27,1 miljoen toenmalige euro's), het hoogste bedrag dat ooit voor een fossiel werd betaald.
Trix is goud
Dit skelet van de bekendste vleesetende dinosaurier ter wereld, de T. rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Naturalis groef, prepareerde, onderzocht en bouwde de 12-meter lange dinosauriër zelf op. Dankzij donaties en sponsorgelden lukte het om het bijzondere fossiel naar Nederland te halen.
Leefgebied. De Tyrannosaurus Rex leefde tijdens het late Krijt, in westelijke deel van het Noord-Amerika van nu. In het leefgebied van de Tyrannosaurus Rex stonden vooral naaldbomen en loofbomen, want er waren nog geen eikenbomen of sommige soorten grassen.