U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Ja, je kunt lijnolieverf prima aanbrengen over oude verflagen, ook over chemische verflagen. Het allerbeste en meest duurzame resultaat wordt echter wel bereikt met het werken op een ongeschilderd ondergrond omdat zo het hout optimaal profiteert van de lijnolie die goed kan intrekken.
Dus gaat het onbehandeld al 10-15 jaar mee. Dubbel zo lang als vuren en grenen.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
Transparante houtolie ofwel lijnolie is er in verschillende, doorschijnende kleuren zodat je het hout zelf wat donkerder of lichter kan maken. Hiermee benadruk je de natuurlijke schoonheid van hout.
Lijnolie wordt het beste opgelost in terpentijn. Terpentine is *niet* hetzelfde, maar dat werkt ook heel redelijk. nog steeds te groot, dan rest je niets anders dan schuren.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Lijnolie gebruik je voor veel verschillende dingen. Zo kan je het gebruiken om je kwasten in conditie te houden, het soepel houden van hout en het impregneren van stuivende betonvloeren. Lijnolie gebruik je ook als bescherming ter voorkoming van doorroesten.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Rauwe lijnolie heeft een droogtijd van een week. Gekookte lijnolie heeft ongeveer een dag nodig om te drogen.
Zo kan lijnzaad perfect gebruikt worden als vervanging voor beits, aangezien het goed in het houten oppervlak gaat doordringen en zich perfect aanpast aan de ondergrond. Natuurlijke lijnolie biedt het voordeel dat het een natuurlijk samenstelling geeft, waardoor er geen ongewenste reacties ontstaan met het hout.
Lijnolie koken kan twee dingen betekenen: het maken van standolie (een door middel van oxidatie voorgepolymeriseerde olie) of het maken van een gekatalyseerde olie. Een voorgepolymeriseerde olie maakt men eigenlijk nooit zelf. Gekookte lijnolie is (vrijwel) altijd een synoniem voor gekatalyseerde lijnolie.
Dus verf nooit over olie. Ligt de olie op lak dan kan je het verwijderen door goed en dan bedoel ik heel erg goed te ontvetten. Is het ruw hout en de olie is in het hout getrokken dan kan je er niet overheen verven. De olie zal op de verf gaan drijven.
Geolied hout schilderen met verf is geen goed idee. Is het hout geolied, onderhoud het hout ook met olie is ons advies.
De droogtijd van gekookte lijnzaadolie is ongeveer een dag. Door aan rauwe Lijnzaadolie circa 1% siccatief toe te voegen kan ook daarvan de droogtijd aanmerkelijk verkort worden.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Rauwe lijnolie wordt gewonnen uit zaden van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze tak van de vlasfamilie levert met circa 40% een hoge olie-opbrengst in tegenstelling tot het vezel-vlas waar touw en kleding van worden gemaakt en waarvan de zaden slechts een klein percentage olie bevatten.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Terpentijnolie is het natuurlijke en correcte oplosmiddel voor het verdunnen en oplossen van natuurlijke soorten olie en was. Het wordt Terpentijnolie genoemd om zo het onderscheid duidelijker te maken met Terpentine.
Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
De Parel Lijnolie gekookt - Welkoop.
Langharige varkensharen kwast, speciaal voor het verwerken van verf op lijnoliebasis (Verfolie en Lijnolieverf). Handgemaakt kwaliteitsproduct. De platte vorm van deze kwasten maakt het mogelijk om brede planken en de smalle zijkanten ervan met één model kwast te schilderen.