U heeft deze folder ontvangen omdat u of iemand in uw omgeving een kippeneiwit-allergie heeft. Een allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid.
Allergie voor eieren komt vooral voor bij kinderen: 2% van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4 jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun ei-allergie heen gegroeid.
Op dit moment is er geen echte genezing als je allergisch bent, anders dan dat je er "over heen kunt groeien". Dit betekent dat je op een bepaald moment in je leven geen klachten meer krijgt wanneer je blootgesteld wordt aan de stof waar je voorheen wel klachten van kreeg.
Een milde reactie kan zijn: uitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, buikpijn, spugen, diarree.Een ernstige reactie kan zijn: zwelling van tong, mond of gelaat, benauwdheid, verminderd bewustzijn.
Mensen met een noten en pinda-allergie zijn niet te genezen. Kinderen waarbij op jonge leeftijd de diagnose is gesteld kunnen gelukkig wel over de allergie heen groeien. Klachten kunnen dus niet goed bestreden worden maar wel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen met noten.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Bij een allergie voor kippenei mag uw kind geen voeding gebruiken waar kippenei of sporen van kippenei in zit.
Minder dan 1% van alle volwassenen houdt een kippenei-allergie. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen. Kippenei is de meest gebruikte soort ei. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes.
Als u overgevoelig (door VoedselintolerantieTest gedefinieerd als voedsel-specifieke IgG reactie) voor eieren reageert uw lichaam op het eiwit, de dooier of allebei de delen. Het is dan raadzaam om eieren helemaal te vermijden; ook die eenden, kwartels en ganzen. Deze bevatten namelijk soortgelijke eiwitten.
Een voedselallergie betekent dieet houden. Vaak een streng dieet en zelfs dan moeten er soms toch nog medicijnen gebruikt worden om klachten te voorkomen. Een voedselallergie gaat ook niet zomaar over.
Allergie duurt lang en de huidreactie kan weken aanhouden. Irritatie zorgt voor lichte klachten (uitslag, jeuk). Schilfers, bultjes of blaasjes kunnen ook bij irritatie ontstaan maar gaan snel weer over.
Klachten allergische reactie
Het is mogelijk dat je een allergie opbouwt in de loop van de jaren. Het kan dus zijn dat je als kind niet allergisch was voor katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel symptomen en klachten die op een allergische reactie kunnen wijzen, zoals: Een geïrriteerde huid.
Bij het directe type allergie worden in het lichaam antistoffen gemaakt van het type IgE die specifiek gericht zijn tegen het allergeen. Deze IgE antistoffen herkennen soms ook vergelijkbare (delen van) eiwitten die in andere middelen aanwezig zijn, zoals voedingsmiddelen. Dit verschijnsel noemen we “kruisallergie”.
Of gebruik een zaklamp, zet daar een leeg wc rolletje op, ga in een hele donkere ruime staan en hou je eitje er boven. Dan kun je zien of er leven in het eitje zit.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Ja zeker! Veganisten nemen het niet omdat het van dieren af komt. Maar mensen met lactose intolerantie mogen gewoon eieren. Eieren bevat namelijk geen lactose.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Uit een meta-analyse is gebleken dat het eten van minder dan een half ei per dag er al voor zorgt dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes loopt (bron). Dit komt met name doordat eieren het cholesterolniveau verhogen, waardoor je bloedvaten dicht kunnen slibben.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Allergie voor kippenei. Consumptie van ei kan leiden tot klachten van de luchtwegen, klachten van het maagdarmkanaal en in sommige gevallen tot anafylaxie. Klachten van de luchtwegen uiten zich als: ontstoken neusslijmvlies.
Een anafylaxie is een acute ernstige reactie waarbij er een belemmering van de ademhaling kan ontstaan of een te kort schietende bloedcirculatie met benauwdheid of slap worden tot gevolg. De oorzaak is meestal een allergie, maar soms is de oorzaak anders of onbekend.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.