Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Meestal vallen baby's de eerste 3 tot 4 dagen af, dan blijven ze een dag stabiel en vervolgens gaan ze groeien. Dit patroon is hetzelfde bij alle baby's, het maakt niet uit of hij fles- of borstvoeding krijgt. Een baby mag maximaal 10% van zijn geboortegewicht afvallen.
Een babytje dat borstvoeding krijgt, mag 5% tot 10% van zijn geboortegewicht verliezen. Normaalgezien verliest je pasgeborene zo'n 5% tot 7% van zijn geboortegewicht. Maar het is niet ongewoon dat kindjes die via een niet-geplande keizersnede geboren zijn wat meer startgewicht kwijtspelen, tot 10%.
Tussen de bevruchting en de geboorte groeit je baby het meest explosief en is gemiddeld 50 centimeter lang bij de geboorte. Het eerste levensjaar daarna groeit je baby 25 tot 30 centimeter en verdubbelt al in vier tot vijf maanden zijn geboortegewicht.
In de eerste 4 maanden komt je baby tussen de 100 tot 250 gram per week aan. Bij het consultatiebureau wordt ook het gewicht van je baby in de gaten gehouden. Als je baby te weinig aankomt, kan dit een teken zijn dat hij of zij niet goed drinkt.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
In de eerste maand komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. In vergelijking met de ontwikkeling van de lengte volgt de gewichtstoename een minder regelmatige curve en is deze meer afhankelijk van externe factoren zoals ziekte, verandering van eetgewoonten, enz.
Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.
Druk niet tegen het hoofd, maar ondersteun je baby tussen de schouderbladen. Laat de baby, zolang hij zuigt en slikt, drinken aan de eerste borst, meestal tussen 10 en 20 minuten. De borst voelt dan leeg aan. Daarna kun je, als de baby er weer aan toe is, de tweede borst aanbieden voor borstvoeding.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
Soms komt het echter voor dat een baby te weinig borstvoeding binnenkrijgt. Het is daarom van belang het gewichtsverlies gedurende de eerste week goed te controleren. Als de baby te veel afvalt, kan dit een indicatie voor uitdroging zijn. Uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden.
Hoe lang kun je een buikband dragen? Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.
Boxpakjes in maat 50 (1-2 stuks) Boxpakjes in maat 56 (2-3 stuks) Truitjes/sweaters (minimaal 4 per maat) Mutsjes (3 stuks)
Voorzie zeker een 6-tal van deze body's per maat. Overslagbody's in maat 50 en maat 56 zijn een must, maar weet dat veel merken ze intussen ook hebben tot maat 62. Koop ook altijd enkele body's met lange mouwen in het kleinste maatje, ook als je baby in de zomer geboren wordt.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg. Duurt een voeding korter dan 20 minuten, neem dan af en toe een pauze.
Een baby die moedermelk uit de fles krijgt, kán langer of meer drinken dan hij aan de borst zou doen. Dat komt doordat een baby voor drinken aan de borst harder moet werken dan voor drinken uit een fles.