Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd. Omega 3 en 6 zijn wel essentieel en moeten daarom aangeleverd worden via de voeding.
Omega 3 komt in, behoorlijke hoeveelheden, maar voor in een aantal plantaardige oliën waarvan lijnzaadolie er met kop en schouders bovenuit steekt.
Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur niet zelf kan maken en het via de voeding binnen moet krijgen.
Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
Kenmerken van olijfolie
Olijfolie bevat verzadigde vetten en percentages omega-3 en omega-6. Maar de grote sterren van zijn vetzuurprofiel zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten, meestal in de vorm van oleïnezuur.
Kies voor een visolie met hoge EPA en DHA waardes. Hoe hoger deze waardes, hoe krachtiger de visolie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor EPA en DHA varieert van zo'n 200 tot 500 mg per dag. Voor de huid zien wij met name de EPA het liefst nog boven de 500 mg.
Omega 9. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en komt voor in noten, notenolie, olijfolie en avocado's. Omega 9 is niet essentieel, omdat je lichaam het zelf kan aanmaken. Er is geen advies of richtlijn van de gezondheidsraad voor de inname van omega 9-vetzuren.
De conclusie van die meta-analyse was dat er geen bewijs bestaat dat omega-6-vetzuren goed zijn voor de gezondheid en dat ze mogelijk zelfs het risico verhogen op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers kan deze conclusie grote gevolgen hebben voor dieetadviezen en gezondheidsaanbevelingen wereldwijd.
In combinatie met te weinig omega-3 is dat niet goed voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om van beide voldoende te nemen en dat betekent meestal: meer omega-3 en minder omega-6.
Omega-7's zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Vaccinezuur, palmitoleïnezuur en rumeninezuur behoren tot de omega-7's. Omega-7's komen voor in bepaalde oliën, zoals duindoorn- en macadamianootolie, maar ook in zuivelproducten.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd.
Verschil visolie en omega-3
Visolie en omega-3 vetzuren worden vaak door elkaar gebruikt. Visolie is echter geen omega-3 vetzuur maar bevat de omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn: Alfa-linoleenzuur (ALA)
In deze omega zitten drie belangrijke bestandsdelen, we te verstaan ALA, EPA en DHA. EPA en DHA houden je hart in toom en zorgen voor een normale werking. Deze bestandsdelen zijn voornamelijk te vinden in vis, met name vette vis.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
Super Omega 3 Visolie van Lucovitaal® bevat Omega 3 en vitamine E. Het bevat EPA en DHA welke een positieve bijdrage hebben aan de normale werking van het hart en het is goed voor het gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie*.
Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Bloedstolling is nodig bij een bloeding of wond.
De visoliesupplementen van Minami bieden zonder twijfel de hoogste kwaliteit op het gebied van zuiverheid en concentratie. Dit komt door het gepatenteerde productieproces dat gebruik maakt van CO2-extractie.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Er zijn geen aparte adviezen voor EPA en DHA. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.
Ontsteking remmend t.o.v. ontstekingsbevorderend
Omega-3 heeft een ontstekingsremmend effect terwijl omega-6 een ontstekingsbevorderend effect heeft.