Net als katten houden leeuwen niet van zwemmen. Soms springen zij wel in het water voor verkoeling of om te vluchten uit een gevaarlijke situatie, maar dat gebeurt niet vaak. Mocht je ooit een leeuw tegenkomen in het wild, blijf dan muisstil staan en ren in geen enkel geval weg! Meestal vertrekt de leeuw dan weer.
Kijk, dat is nu wel iets wat bij gewone huiskatten en leeuwen hetzelfde is: ze kunnen hun nagels intrekken zodat deze niet zo snel afslijten bij het lopen. Maar als ze een prooi willen vangen, dan gebruiken ze die nagels wel hoor!
Aan de staart van de leeuw kan je zijn humeur aflezen. Als de staart rustig en zwakjes heen en weer zwiept is hij tevreden. Als de leeuw zijn staart hard heen en weer zwaait is hij boos, dus dan moet je maken dat je wegkomt! Leeuwen hebben hun eigen manier om met elkaar te communiceren.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Een groep leeuwen jaagt voornamelijk op antilopen, zebra's, kafferbuffels, herten (in India) en andere grote herbivoren. Ze lokken de prooi in een val door deze op te jagen naar een plek waar een aantal andere leeuwinnen klaar staan om de prooi te vangen.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Oude, jonge of zieke leeuwen kunnen worden aangevallen, gedood en opgegeten door andere roofdieren zoals hyena's en luipaarden. Daarnaast kunnen mannetjesleeuwen welpen die niet van hen zijn doden en eten . En een krokodil kan een zwemmende leeuw grijpen en opeten.
In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
Een Leeuw-partner heeft ontzettend veel liefde te geven en is dol op romantiek. Ze willen graag gezien worden met je en je overladen met grootse, romantische gebaren. Het liefst op zo'n manier dat anderen dit ook zien.
De beste match met de Leeuw is de Waterman, de Ram en de Boogschutter. Leeuw-Ram Liefde voor het leven! Het energie niveau van de Ram kan zich prima meten aan dat van de Leeuw. Wel is het belangrijk dat de Ram af en toe een stapje opzij zet zodat de Leeuw in de schijnwerpers kan gaan staan.
De huiskat en de tijger behoren tot dezelfde familie: de kattenfamilie. Ook leeuwen, luipaarden, lynxen en jaguars zijn allemaal katachtigen, evenals de kleinere woestijnkat en de pampaskat.
Ze zijn heel erg sterk maar toch leven leeuwen als één van de weinige katachtigen in een groep samen. Dit noem je een 'troep'. De meeste andere katachtigen leven alleen. Een troep leeuwen is samen zo sterk dat ze als enige roofdier grote prooien kunnen vangen (zelfs olifanten en giraffen!).
Leeuwen kunnen in een dag genoeg eten zodat ze 5 dagen niet meer hoeven te eten. Weetjes: Leeuwinnen 55 kilometer per uur kunnen als ze een prooi achter volgen.
Hoewel mannetjesleeuwen groter en sterker zijn dan vrouwtjes, jagen ze bijna nooit mee. Met hun opvallende manen kunnen ze zich namelijk minder goed verstoppen. Als de leeuwinnen een prooi gevangen hebben, is de leeuw echter wel de eerste die mag eten.
De tijger, om precies de zijn de Siberische Tijger, dat is de grootste van die drie. Op nummer 2 staat de leeuw, op 3 de panter. De Siberische Tijger is echter niet de grootste katachtige, dat is de Lijger. Het kind van de mannetjesleeuw en de vrouwtjestijger kan wel 3 meter lang worden!
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
Schuurt een leeuw met zijn kop langs een boom, dan komt er een geurig stofje vrij. Leeuwen laten ook geursporen achter door met hun klauwen tegen een boom te krabben of tegen een boom aan te plassen. Wij kunnen die geur niet ruiken, maar andere dieren wel.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten. De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten.
Ze eten gras, bladeren, struiken en soms vruchten en boomschors. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische olifant eet minder, zo'n 150 kilo per dag. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak meer groenten en fruit (wat voedzamer is) en daardoor eten ze wat minder.
Dan begint het tellen pas echt. Voor 5000 dollar is het mogelijk om in Zimbabwe een leeuw te schieten via een jachtsafari bureau. Een buffel kost 2800 dollar, een olifant 9000. Het goedkoopst is een baviaan, die doet slechts 150 dollar.