Daarnaast kennen we allemaal de blessure aan de 'ruiterspier' (de adductoren). Dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Blessures aan deze spieren worden meestal veroorzaakt door overbelasting.
Deze spieren worden te veel gespannen wanneer de ruiter onvoldoende core stability heeft. Vervolgens raken de adductoren overbelast en geven klachten in de lies. Vaak zien we óók een beperking in het heupgewricht bij dit klachtenbeeld. Deze spiergroep wordt ook wel 'de ruiterspier' genoemd.
Bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijn soms met (lichte) uitstraling naar bil(len) en/of be(e)n(en).
'Paardrijden is een goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stabilty wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Paardrijden is goed voor je fysieke gezondheid. Het is een sport waar je al je spieren traint en waarbij je je motoriek en je balans verbetert. Zo verbrand je ongeveer tussen de 250 en 400 calorieën per uur! Omdat je vaak in de gezonde buitenlucht bezig bent, komt de paardensport ten voordele van je immuunsysteem.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
De ene ruiter zal makkelijk kunnen draven en lichtrijden na 1 les, een ander pas na 3 lessen. We laten los dat alles snel moet gaan. Een ieder leert in zijn of haar eigen tempo.
Bekken kantelen
Maak je rug hol en bol, in een rustig tempo. Probeer echt vanuit je bekken de beweging te maken, de bovenrug en schouders blijven stil en doen niet mee met de beweging. Deze oefening kan zo vaak als wenselijk is worden uitgevoerd, probeer het per keer zo'n 2 minuten vol te houden.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Hoe vaker je rijdt hoe meer je leert over jezelf en het paard. Met name zelfbeheersing en geduld zijn belangrijke eigenschappen die je door paardrijden goed onder controle krijgt. Ook respect voor het paard is een belangrijke factor.
De Psoas is een grote spier centraal in het lichaam. De spier zit vast aan de ruggenwervels en loopt achter de organen in de buik, via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen. Hij wordt ook wel het menselijk 'haasje' genoemd. Een spier die net als het varkenshaasje sappig behoort te zijn.
Een hernia bij paarden komt vooral voor in de lendenwervels en is lastig te diagnosticeren omdat een röntgenfoto geen uitkomst biedt. Veel van bovenstaande klachten kunnen ontstaan door een niet goed passend zadel of een te zware of slecht rijdende ruiter.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Om aan te galopperen ga je vlak voor de wending doorzitten. Leg je buitenbeen iets naar achteren. Je binnenbeen houd je op de plaats en je binnenheup is naar voren gericht. Neem een beetje stelling naar binnen en geef met beide benen een hulp.
Gemiddeld ben je als plezierruiter ongeveer 50 euro kwijt per maand. Voor kinderen tot 12 jaar kost een paardrijles bij de meeste maneges ongeveer 10 euro per les van een half uur. Oudere kinderen betalen 12 tot 15 euro per uur. Een privé les zal uiteraard ook duurder zijn dan een groepsles.
1) Bergbeklimmen
Volgens de bronnen treden er 5,6 blessures op per 10.000 uur bergbeklimmen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er jaarlijks zo'n 30 doden vallen. In de tussentijd worden sommige mensen jarenlang vermist.
Toch blijkt uit onderzoek dat de paardensport niet zonder leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan. Al duizenden jaren wordt er om een paard te berijden, gebruik gemaakt van het bit.
Waterpolo is het meest fysiek inspannend
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
De controle, de beweging, die je zelf moet maken en het evenwicht behouden, vergt inspanning van bijna alle spieren in je lichaam. De mentale focus komt daar nog eens bij. Paardrijden is erg vermoeiend en als je het voor de eerste keer doet, zal je meer spierpijn voelen dan een workout in de sportschool.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.