Vanaf half november tot maart (periode van niet-vegetatie) mag men een rozelaar van plaats veranderen. Als de rozelaar minder dan drie jaar oud is, is de verplaatsing nog doenbaar. Als de rozelaar ouder is, zijn er wel bepaalde risico's aan verbonden. Opgelet, u mag de takken zeker niet snoeien.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.
Wanneer rozen verplanten
Wil je rozenstruiken verplaatsen, dan kun je dit het beste in februari of maart doen, wanneer het blad er af is. Dit is tevens ook een goede periode om te snoeien. Het beste kun je dus eerst snoeien alvorens je de tuinplant gaat verplaatsen. Maak met een schop de grond los rondom de kluit.
Bij het aanplanten moet je dus zeker zijn van de juiste locatie – op het juiste plekje kan je roos tot wel 20 jaar oud worden.
Midden in de zomer is de slechtste tijd om rozen te verplanten, de kans dat ze het overleven is zeer klein… Je kunt proberen ze diep terug te snoeien om ze daarna te verplanten (en dan uiteraard zorgen dat ze niet uitdrogen). Maar het beste is ze in oktober-november te verplanten als de rozen geen blad meer hebben.
Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.
Vanaf half november tot maart (periode van niet-vegetatie) mag men een rozelaar van plaats veranderen. Als de rozelaar minder dan drie jaar oud is, is de verplaatsing nog doenbaar. Als de rozelaar ouder is, zijn er wel bepaalde risico's aan verbonden.
Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.
Het snoeien van oude rozen
Door het goed snoeien van de oude roos en de dode takken allemaal weg te snoeien. Snoei ook de dunne of iele takjes weg, want deze zullen niet volwaardig uitgroeien. Zorg ervoor dat je deze oude struikrozen zo laag mogelijk wegknipt, tot ± 10 centimeter boven de grond.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rozen wortelen oppervlakkig. Let op dat u bij rozen in pot de kluit zoveel mogelijk intact houd. De jonge, dunne haarwortels breken snel! Rozen plant je zodat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt (3-5cm).
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
Rozen houden van:
Een goed doorlaatbare grond voor sterke wortels, gemakkelijke opname van voedingsstoffen en een goede vochthuishouding voor warme zomerdagen. Rozen houden immers niet van stagnerend water ter hoogte van de wortels. Voldoende voedingsstoffen die voor prachtige bloemen zorgen, een hele zomer lang.
Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen.
Ververs het water en voeg de tweede bloemenvoeding toe
De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas. Vul de vaas met nieuw en schoon water en doe hier het tweede zakje bloemenvoeding in. Spoel de stelen van de rozen even af om te voorkomen dat ze bacteriën meenemen de schone vaas in.
Rozen stekken in water
In plaats van in een aardappel kun je je rozen ook gewoon stekken in water. Je kiest hiervoor een mooie roos uit en snijd de stengel schuin af of 10 centimeter. Snij alle ogen half weg zodat hier gemakkelijk wortels uit kunnen groeien.
Alle her- en doorbloeiende rozen snoei je tussen begin en eind maart. Voor eenmalig bloeiende 'oude' rozen en ramblerrozen is maart niet de beste snoeitijd; deze rozen snoei je in de zomer direct na de bloei.
De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de roos in uw tuin bloeit op het overjarig hout. Dat is bij veel botanische rozen en de variëteiten daarvan het geval. Het eerste seizoen maken ze lange scheuten en het jaar daarna verschijnen de bloemen op korte zijloten.
Om rozenstruiken gezond en mooi in vorm te houden, is het belangrijk om ze te snoeien. Doorgaans gebeurt dit in de winter, maar ook in de zomer kan er gesnoeid worden om een extra bloeiperiode te stimuleren.
Je hoeft bij het snoeien van de rozen in de herfst de takken niet op een bepaalde manier te knippen. De struik kan gemakkelijk worden teruggeknipt tot op kniehoogte.Zorg ervoor dat de dunne takken worden weggesnoeid. Dit zorgt ervoor dat de roos niet te makkelijk kan invriezen en vervolgens wegrot tijdens het dooien.
Haal uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen – deze stoten gassen uit die voor meer verwelking zorgen.Snijd 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek en zet de bloemen in schoon water. Dan zijn ze binnen een uurtje weer helemaal de oude!
Vooral 'luchtige' planten zoals de vlasleeuwenbek, het perzikbladklokje of ijzerhard (Verbena) zijn goed met rozenstruiken te combineren. Of kies voor lage planten zoals het zeepkruid, Perzische kruisjesplant (Phuopsis), anjers en lage ooievaarsbek.
Snoei de rozen tot zo'n 50 centimeter boven de grond, op kniehoogte. Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind. Om je mooie rozen nog beter te beschermen tegen vorst kan je de rozen aanaarden.
Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt. - Let bij de keuze van de kleur van de roos erop, dat donkere kleuren en vooral donkerrode rozen snel kunnen verbranden in de zon.