Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden.
Houten platen, zoals OSB en watervaste multiplex worden regelmatig gebruikt om op te tegelen. Dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken wanneer het in aanraking komt met vocht en water. Daarom is het belangrijk dat er ruimte tussen iedere plaat zit voor als deze uitzetten.
Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
Want niemand zit op schade, zoals scheuren, te wachten. Het is dan ook niet aan te raden om houten vloeren direct te betegelen. Met de juiste voorbereiding en gebruik van materialen kunnen tegels op houten vloeren en wanden verlijmd worden.
OSB, afkorting voor Oriented Strand Board, is een type multiplex dat wordt gemaakt door fijn hout en hars te persen tot een harde plaat. Tegelen op OSB is een populaire keuze bij vloeren.
Het gebruik van de juiste tegellijm is van groot belang bij het tegelen op hout. Kies voor een flexibele lijm die speciaal is ontworpen voor gebruik op houten oppervlakken. Deze lijm kan kleine bewegingen in het hout opvangen zonder dat de tegels loslaten.
Voordat je tegels op het gips verlijmt, raden wij aan om na te gaan of de gipsplaten geschikt zijn om met tegels en tegellijm af te werken. De platen moet je op regelmatige afstand op regels vastschroeven zodat er een starre en vormvaste ondergrond ontstaat. Eén en ander op aanwijzing van de fabrikant van de platen.
Het is verstandig de muur eerst voor te strijken met een voorstrijk voor tegels. Hierdoor hecht de lijm beter en worden loszittende (of vallende!) tegels voorkomen.
Het antwoord op die vraag is eigenlijk kort maar krachtig: door met de wanden te beginnen, voorkomt u dat er lijmresten en voegmiddel op de vloertegels vallen. Oftewel: het heeft allemaal te maken met het voorkomen van bevuiling en beschadiging van de vloer.
Test vooraf of het beton zuigend of niet-zuigend is. Verder vraagt het lijmen op beton de 'normale' stappen bij tegelwerk. Bij wanden is het van belang, dat de wand goed vlak is.Als dit niet het geval is, moet je de wand uitvlakken.
De ondergrond voorbereiden
Op hout, spaanplaat, een oneffen pleisterlaag of een ongelijke bakstenen muur bevestig je best watervaste gipsplaten als ondergrond, zodat je de tegels mooi vlak kan plaatsen en ze later niet loskomen of barsten.
Voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet is Multiplex Hardhout een goede keuze. Het is geschikt voor constructieve projecten voor binnen, als decoratief materiaal is het niet geschikt.
Tegels inlijmen
Hierdoor kan je extra verhogen. Welke dikte moet de lijmlaag hebben die je op je vloertegels aanbrengt? Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming).
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Bij het plaatsen van een Wedi bouwplaat (vanaf 20mm) tegen de buitenmuren van een badkamer of als drager van vloerverwarming, kun je warmteverlies met maar liefst 50% verminderen. Een Wedi bouwplaat is ook de perfecte drager van leidingwerk zonder kou of warmte te verliezen.
De wedi bouwplaat is een kant en klare waterdichte plaat ontwikkeld voor de afbouw van de natte cel en badkamer. De wedi bouwplaat heeft een blauwe waterdichte kern van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (xps). Met aan weerszijde een mortelweefsellaag, gelijk stuc en tegel klaar.
Zelf tegels zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Iedere doe-het-zelf kan het. Wel heb je de juiste gereedschappen nodig om ervoor te zorgen dat je wand, badkamer of keuken goed betegeld is. Er bestaan verschillende producten op de markt die je hierbij goed kunnen helpen.
PCI kimband verlijmen, in de nog natte, eerste laag lastogum. Breng kimband aan in alle inwendige hoeken van uw badkamer. Bij nissen in het douche gedeelte voorziet ook de uitwendige hoeken van kimband. Deze punten zijn het gevoeligst voor werking en lekkage.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag. Daarnaast wordt ons geregeld gevraagd wat de droogtijd van voorstrijk op tegels is.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Een strak aangebrachte stuclaag vormt de perfecte basis voor het aanbrengen van tegels in de badkamer.
Bovendien voorkomt het vlekken en kleurverschillen, zodat je een stralend resultaat op de muur kan creëren in de kleur die je laat mengen. Bovendien verbetert voorstrijk de hechting van de muurverf op de muur. Het garandeert als het ware een goede basis, zoals je dat met grondverf op bijvoorbeeld hout ook doet.
Kies altijd voor een watervaste plaat wanneer je gaat tegelen op multiplex, underlayment of OSB platen. Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm.
De bouwplaten zijn ideaal voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet. Daarnaast zijn cementvezelplaten warmte-isoleren en waterdicht. Je kunt cementglasvezelplaten gebruiken voor zowel wanden, plafonds als vloeren.
Zeker niet met gipsproducten zoals Roodband (deze gipsproducten nemen water op en na verloop van tijd komen de tegels weer van de muur af).