Als volwassene kun je geen lui oog meer ontwikkelen, dat betekent echter niet dat je er geen last van hoeft te hebben. Vaak zien we dat je door je luie oog eerder vermoeid of gevoeliger voor hoofdpijn bent. In sommige beroepen is goed zicht essentieel, denk maar eens aan de politie, defensie, piloot of chauffeur.
Lui oog bij volwassenen
Hoewel een lui oog alleen kan ontstaan bij kinderen, kan je als volwassenen natuurlijk ook last hebben van amblyopie. Hier is op latere leeftijd vaak weinig aan te doen. Maar er worden wel eens operaties aan de oogspieren uitgevoerd om scheelzien te herstellen.
Symptomen lui oog
Verminderd zicht, meestal aan één oog; Soms moeilijk diepte kunnen zien; Soms loensen of scheel kijken.
Kan een lui oog recht gezet worden? Wanneer het luie oog scheel ziet (strabisme) kan dit in de meeste gevallen recht gezet worden. Dit zal dan vooral esthetisch veel beter zijn. Door het minder goede oog recht te zetten zal het beperkt zicht er niet op verbeteren.
De meest voorkomende oorzaak van een lui oog is dat de oogspieren niet goed in staat zijn om de ogen samen te laten bewegen. Als je kind nog in de groei is krijgen je hersenen verschillende beelden binnen van elk oog. Om dit verschil op te lossen negeren de hersenenen systematisch een van de beide beelden.
Onderzoeken wijzen uit dat mensen met een lui oog meer kans hebben op slechtziendheid aan beide ogen. De risico's van de behandeling van het luie oog zijn: het ontstaan van een lui oog van het andere oog en het ontstaan of toenemen van scheelzien en dubbelzien.
Het belangrijkste symptoom van een lui oog is dat het kind moeite heeft met diepte zien. Hierdoor zal een kind vaak struikelen of zich stoten en moeite hebben om een bal te vangen of zichzelf een glas melk in te schenken. Het kind komt wat onhandig over.
Op het consultatiebureau van Kind en Gezin wordt bij alle jongere kinderen voor het tweede levensjaar een test afgenomen om te bepalen of er sprake is van (een neiging tot) scheelzien of een lui oog. Tegelijk wordt gecontroleerd of er een slecht zicht is bij één oog of beide ogen.
Een lui oog wordt behandeld door het goede oog met een pleister af te plakken. Het luie oog wordt hierdoor gestimuleerd om beter te kijken. Sommige kinderen dragen de pleister een kwartier per dag, andere de hele dag.
Scheelzien is een afwijking aan de stand van de ogen, waarbij de ogen niet meer op hetzelfde punt gericht zijn. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd, maar het kan ook bij volwassenen optreden. Als een of meerdere oogspieren minder goed werken, gaat het oog scheef staan. Er is dan sprake van scheelzien.
De meest voorkomende symptomen van een lui oog zijn het wegtrekken en niet goed richten van het oog. Maar een lui oog kan ernstige gezichtsproblemen veroorzaken: Snel verlies van gezichtsscherpte in het luie oog als het niet wordt gecorrigeerd en steeds minder wordt gebruikt.
Kun je een lui oog laseren? Veel mensen vragen zich af of een lui oog ook behandeld kan worden door middel van ooglaseren. Echter wordt het laseren van ogen sterk afgeraden voor mensen met een lui oog omdat dit het zicht niet zal verbeteren.
Als de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed functioneert, ontstaat een laagstand van het bovenooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is (het oog wordt a.h.w. “kleiner”). Dit hangend ooglid wordt ook wel een ptosis (blefaro-ptosis) genoemd.
Amblyopie is een slecht gezichtsvermogen van één oog, ontstaan doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft kunnen ontwikkelen. In het Nederlands spreekt men van een 'lui oog'. Amblyopie komt bij ongeveer 4% van de bevolking voor.
Ogen laseren en leeftijd.
Een vraag die vaak terugkomt, is hoe oud men idealiter is bij een ooglaserbehandeling met de LASIK-techniek of andere technologieën. Samengevat moet de patiënt minstens 18 jaar zijn.
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Bij mensen met een lui oog onderdrukken de hersenen het beeld uit één van de ogen. Dit heeft als gevolg dat iemand met een lui oog geen diepte ziet. Er wordt pas gesproken van een lui oog wanneer er geen andere oogafwijkingen kunnen worden vastgesteld.
Als één oog niet meer (goed) werkt, heeft dat invloed op het leven. Naast (mogelijke) angst dat er iets met het goede oog gebeurt, ervaren mensen problemen in het dagelijks leven. Zo is bij diepte zien de verwerking van informatie door twee ogen van essentieel belang.
Bij een deel van de kinderen die scheel zien, zal vroeg of laat de oogstand 'rechtgezet' moeten worden. De operatie vindt plaats in dagbehandeling onder algehele narcose. Tijdens de operatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten, verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of verkorten.
Open je ogen wijd en sluit ze. Duw met je vingers tegen je wenkbrauwen en zet kracht. Zet je vingers in de hoeken van je ogen en duw met je wenkbrauwen naar beneden. Herhaal deze oefening, maar duw je wenkbrauwen naar boven.
Wij krijgen vaak de vraag gesteld of een ooglidcorrectie pijnlijk is. Doordat u tijdens de ooglidcorrectie plaatselijk verdoofd bent, voelt u van de ingreep zelf helemaal niks. Na de ingreep kunt u wat last krijgen van napijn. Hiervoor mag u gewoon medicatie innemen als dat nodig is (Ibuprofen of Paracetamol).
Zeldzame complicaties
Uw ogen raken geïrriteerd en soms voelt het alsof er zand in zit. We schrijven in dit geval vaak oogdruppels voor. Een nabloeding ontstaat soms in de dagen na de ooglidcorrectie. De huid van uw oogleden verkleurt ten opzichte van de rest van uw huid.
Joosse: “Waarschijnlijk zien mensen met een schele oogstand eerst heel even dubbel, maar kunnen de hersenen dat niet goed verwerken. Een aantal hersencellen zal er dan mee stoppen, omdat ze alleen maar storen. Zo verdwijnt het dubbelzien.”