De wet bepaalt in artikel 6:217 BW dat een overeenkomst tot stand komt door het aanbod van de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijke plaatsvinden. Een WhatsApp-bericht is schriftelijk en kan dus gebruikt worden als bewijs in de rechtbank.
Whatsapp is geen rechtsgeldige overeenkomst
De rechter beoordeelt een getekende koopovereenkomst als onderhandse overeenkomst en dus is deze overeenkomst niet rechtsgeldig, daar deze niet betekend is. Een Whatsapp bericht is op grond van artikel 156 lid 1 geen rechtsgeldige overeenkomst.
Is WhatsApp rechtsgeldig voor het sluiten van gewone overeenkomsten? Ja: het sluiten van overeenkomsten kan in beginsel vormvrij gebeuren. Dat wil zeggen dat het sluiten van een overeenkomst geheel of gedeeltelijk via een app op uw telefoon mag plaatsvinden.
WhatsApp berichten vervalsen
Berichten via WhatsApp zijn digitaal, niet tastbaar en dus makkelijk te vervalsen. Als iemand creatief is met Photoshop, dan kan hij eenvoudig een nep gesprek maken. Er zijn zelfs online programma's waarmee je dit kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar: www.fakewhats.com/generator.
Herstellen vanuit een Google Drive-back-up
Zorg dat je nieuwe Android-apparaat is gekoppeld aan het Google-account waarop je back-up is opgeslagen. Installeer en open WhatsApp en verifieer je nummer. Zodra je hierom wordt gevraagd, tik op HERSTELLEN om je chats en media vanuit Google Drive te herstellen.
Bewijs bewaren
Daaruit volgt natuurlijk meteen dat je die gesprekslogs (of screenshots dus) niet zomaar met derden mag delen, want dat gaat het doel te buiten. Doe je dat toch, dan kom je ook in het strafrecht terecht want het in strijd met de wet delen van gespreksopnames is strafbaar (art. 139e Strafrecht).
Mondeling, schriftelijk, per e-mail of WhatsApp, het is allemaal prima. In de wet staat dat sommige overeenkomsten alleen schriftelijk geldig kunnen worden aangegaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als een particulier een huis koopt.
Een ontslagbrief hoeft niet per aangetekende post verstuurd te worden, een ontslagbrief in de vorm van een e-mail is ook rechtsgeldig. Houd er wel rekening mee dat je lastig kunt bewijzen dat je werkgever dit e-mailbericht ook daadwerkelijk ontvangen heeft.
"Opzeggen kan alléén schriftelijk", zo staat in menig contract. Op zich is dat rechtsgeldig, en de wederpartij zal dan ook een stuk papier moeten opsturen. Recent echter oordeelde de rechtbank Leeuwarden dat opzeggen per e-mail rechtsgeldig is, óók als de voorwaarden voorschrijven dat dit schriftelijk moet gebeuren.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
De wet zegt dat een elektronisch document schriftelijk is wanneer aan een aantal strenge eisen is voldaan (art. 156a Rechtsvordering. Zo moet het document niet zomaar te manipuleren zijn, moet de identiteit van de partijen duidelijk zijn en moet er een elektronische handtekening op zitten.
rechtswetenschap: in conventionele zin (gangbaar): de betrokken handeling moet op papier staan.
E-mails worden tegenwoordig in gerechtelijke procedures bijna steeds als rechtsgeldig (begin van) bewijs aanvaard. Tenzij de geadresseerde de ontvangst van de email betwist.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Nee, er geldt een opzegverbod voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Ontslag door ziekte is dus niet mogelijk. Tijdens ziekte krijgt u dus extra ontslagbescherming. Let wel, ontslag op staande voet is wel mogelijk als u de werkgever daarvoor een dringende reden geeft.
Rechtsgeldigheid e-mails
Over het algemeen geldt dat e-mail net zo rechtsgeldig is als iets dat op papier staat, totdat een van de partijen de echtheid van de e-mail betwist of bijvoorbeeld ontkent ooit een e-mail te hebben ontvangen.
Volgens de wet moet een verklaring of brief die gericht is aan een andere persoon, die persoon bereikt hebben om juridisch effect te hebben. Maar ook een verklaring of brief die de geadresseerde niet bereikt vanwege een omstandigheid die, kort samengevat, voor zijn rekening komt, heeft juridisch effect.
Een schriftelijke bevestiging is een bindend document. Dit betekent dat op grond van het Wapenhandeldecreet geen vergunning kan geëist worden voor de geldigheidsduur van de schriftelijke bevestiging bij de uit- en doorvoer van de specifieke goederen die in de schriftelijke bevestiging vermeld staan.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Je ontvangt geen melding als iemand een screenshot of schermopname maakt. Een foto nemen van de media met een camera of een ander apparaat voordat het bericht verdwijnt.
Spreek vrijuit. We hebben WhatsApp gebouwd met toonaangevende end-to-end versleuteling, zodat je persoonlijke berichten standaard worden beschermd en privé blijven tussen jou en degenen naar wie je ze stuurt. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Rechtsgeldig. WhatsAppgesprekken zijn, net als bijvoorbeeld Facebook Messenger berichten en sms'jes, geldig bewijs in de rechtszaal. In civiel recht mag je in principe alles als bewijs inzetten om je standpunten te motiveren, ook wel de vrijebewijsleer genoemd, legt Fenstra uit.
De rechtsgeldige handtekening De meest rechtsgeldige handtekening is de handtekening die met de pen ('natte handtekening') wordt gezet, maar in toenemende mate wordt vanwege de snelle afwikkeling van zaken deze handtekening vervangen door de digitale of elektronische handtekening, vaak een gescande handtekening.
Gekwalificeerde elektronische handtekening
Voldoet aan hoge betrouwbaarheidseisen volgens het Europees beleid voor elektronische handtekeningen. Altijd rechtsgeldig, gelijkgesteld aan de handtekening met pen (natte handtekening).