Hardloopschoenen zijn vanwege hun zachte demping en relatief lichte opbouw geschikt voor trainingen van maximaal zo'n 3 uur. Voor korte wandelingen kun je dus best eens voor je soepele hardloopschoenen kiezen.
Een groot verschil met de wandelschoenen is dat hier altijd een profiel zool onder zit en de zool een stuk stugger en steviger is. De demping bij de hardloopschoenen is altijd een stuk meer dan bij een wandelschoen. Bij het 'rennen' kom je veel harder terecht op de voeten, waardoor dit ook meer ontlast moet worden.
De meeste wandelaars willen schoenen met een lage offset, ofwel een klein verschil in hoogte tussen hak en teen, zodat de manier waarop je loopt niet beïnvloed wordt. Een schoen met een lage offset heeft bij de voorvoet en bij de hak evenveel demping, voor een gelijkmatige gewichtsverdeling.
Meerdere dagen wandelen zonder zware rugzak
Ga dan voor een A/B-schoen. A/B-schoenen zijn hoger dan A-schoenen en geven hierdoor wat meer steun en stabiliteit dan A-schoenen. De zool is flexibel, maar heel geschikt voor heuvelachtig terrein. Op A/B-schoenen kun je ook prima lichte bepakking meedragen.
Doordat adidas-sneakers een modieus uiterlijk hebben, kun je zelfs in de stad genieten van het comfort van een wandelschoen. Neem bijvoorbeeld de adidas TERREX Trailmaker: een hippe waterdichte schoen die voldoende grip geeft op onverharde paden maar ook zeker niet misstaat onder een paar jeans.
Daarnaast hebben je schoenen ook tijd nodig om te drogen, hoe onsmakelijk dit ook klinkt. Je schoenen nemen namelijk gedurende de dag een boel zweet op. Dan terug naar je voeten. Door elke dag je favoriete paar schoenen te dragen, belast je iedere keer weer dezelfde drukpunten en dat is niet goed voor je.
Vooral als je snel last hebt van pijnlijke voeten dan is het belangrijk dat je voor comfortabele pumps gaat. Ga voor pumps met een brede blokhak of met een extra bandje rondom je enkels. Dit zorgt voor extra comfort en stevigheid aan je voeten. De pumps van Unisa, Gabor en Tango staan bekend om hun hoge comfort.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Meindl valt net wat breder. Voor wandelaars die kortere afstanden lopen of juist van een wat zachtere wandelschoen houden, adviseer ik al snel het merk Lowa. Meindl is zeer geschikt voor langere afstanden, mensen die wat zwaarder zijn of voor mensen die in licht gebergte wandelen.
Travelin Ervik – Goede lichtgewicht schoenen
Wat is leuk: Lichtgewicht en slijtvaste zool. Prijs: Verkrijgbaar voor €79,95. De Travelin Ervik is een lichtgewicht schoen die toch alle soorten wandelingen aan kan.
Het dragen van wandelschoenen is gezond. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast dan wanneer je op andere type schoenen loopt, terwijl je wel voldoende steun krijgt om in onverhard terrein niet je enkel te verzwikken of je knieën over te belasten.
Merken zoals Xsensible, Durea, Finn Comfort, Joya schoenen, Gijs schoenen, Floris van Bommel en ViaVai schoenen zijn de betere merken voor schoenen voor hele dag op te staan.
Lowa Trek EVO – beste wandelschoenen uit de test (heren) Keen Terradora – aangename lage wandelschoenen (dames) Hanwag Bank GTX Lady – comfortabele, lichtgewicht wandelschoenen (dames) Lowa Trek – onze favoriet voor hiken (dames)
Een hardloopschoen met een lagere heeldrop maakt het makkelijker om op je voorvoet te landen. Een hoge heeldrop maakt het weer makkelijker om op je hak te landen. Ben je een hardloper die vooral op de hak landt, dan kan het wellicht goed voor je zijn om een hardloopschoen te zoeken met een hoge heeldrop.
De meeste deelnemers kiezen voor een stevige wandelschoen of een sportschoen. Wat de perfecte schoen is voor de 4Daagse, is heel persoonlijk. Wel kunnen we je aanraden een stevige schoen aan te schaffen. Het merk LOWA heeft speciaal voor de 4Daagse Nijmegen wandelschoenen ontworpen.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Er bestaat geen algemene levensduur voor wandelschoenen, maar als ze 1.500 km op de teller hebben staan, is er meestal wel actie nodig. Bedenk ook: loop je vaak op harde ondergronden, dan slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral in de duinen wandelt. Ook zware bepakking kan slijtage in de hand werken.
Kiezen volgens het bergschoenen- ABC
Met A-schoenen bedoeld voor wandelen in de stad en op goede paden in het bos, en D voor het zware alpinistenwerk buiten de paden en over gletsjers en sneeuw. De middenmoters, B en B/C zijn bedoeld voor echte bergpaadjes en zullen voor de meeste bergwandelaars voldoen.
Mid- of halfhoge hikingschoenen zijn ideaal wanneer je niet duidelijk neigt naar een hoge of lage wandelschoen. Deze schoenen zijn lichter dan de standaard hoge schoenen maar bieden meer ondersteuning dan de lage hiking schoenen.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Skechers hebben een dikke, ronde zool die extra dik is onder de hiel. Skecher stelt dat je hiermee het gevoel van 'lopen op een zachte ondergrond als gras of zand' nabootst. Je voetspieren hebben het minder zwaar, je bloedsomloop verbetert en je voetspieren worden sterker. Skechers bestaan uit twee inlegzolen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Pas nieuwe schoenen altijd aan het einde van de dag
Plan je bezoekje aan een schoenenzaak dan aan het einde van de middag. Je voeten zwellen namelijk een beetje op in de loop van de dag. Dit komt omdat je al de hele dag op je voeten staat en je voeten hard moeten werken om jou van A naar B te brengen.