Gevriesdroogde voeding behoud alle goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. De smaak blijft en textuur blijft via het vriesdrogen beter behouden. Nauwelijks kans is op bederf. Vriesdrogen is een zeer veilige methode om voedsel langer houdbaar te maken.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.
Vriesdrogen Een alternatief op luchtdrogen is vriesdrogen. In dit proces wordt voedsel tot zeer lage temperatuur bevroren (-50 tot - 80 C). Bij deze temperaturen verandert het ijs langzaam in waterdamp door sublimatie. Vriesdrogen is bekend van oploskoffie.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Het thuis drogen van voedsel is gezond. In commercieel gedroogd voedsel zitten conserveringsmiddelen. Deze heeft u niet nodig als u thuis droogt en alle voedingsstoffen en mineralen blijven bewaart. U kunt gedroogd voedsel zo eten of u kunt het laten weken in water en het weer in de normale vorm gebruiken.
Vriesdrogen is een manier om fruit (of andere etenswaren) te conserveren. De smaak en voedingswaarde gaat bij dit proces niet verloren. Tijdens dit proces wordt het fruit eerst gekoeld tot ongeveer -50 tot -80°C, waardoor al het water in het fruit bevriest. Daarna begint het vriesdrogen.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Gedroogd fruit bevat wel meer suikers en (daardoor) ook meer calorieën in vergelijking met vers fruit. Soms wordt er tijdens het drogen extra suiker aan toegevoegd om de zoete fruitsmaak te behouden. Dat betekent dat de suikers in gedroogde vruchten niet altijd 'natuurlijk' zijn.
Gevriesdroogd fruit en groenten bevat net als verse en gedroogde varianten veel vezels en is door zijn lichte gewicht en lange houdbaarheid handig voor onderweg. Tijdens het vriesdrogen blijven ook de fruitsuikers behouden en worden ze dus meer geconcentreerd.
Hoelang kan ik gevriesdroogd fruit bewaren? Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Ze zijn bijzonder lekker in biscuitgebak of muffins. Denk eraan: afhankelijk van het fruit kunnen ze soms lichtgekleurd deeg kleuren. Als u dit wilt vermijden, gebruik dan vruchten met een onopvallende kleur, zoals ananas, banaan of perzik. Tussen haakjes, gevriesdroogd fruit gaat ook goed in uw brooddeeg.
Het is belangrijk dat je gevriesdroogd fruit luchtdicht bewaart. Het fruit is tijdens het vriesdrogen ontdaan van al z'n water, maar zodra het blootgesteld wordt aan lucht zal het fruit weer vocht aanttrekken en zachter worden. Zeker met wat vochtiger weer gebeurt dat snel.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Het drogen van voedsel kan op verschillende manier gedaan worden. Dit kan met behulp van zon, vuur een oven of een droogoven. Het steriliseren van voedsel in een ander proces dan het drogen van voedsel.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Vriesdrogen is relatief duur
Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen.