Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. Beide prikken beschermen je goed tegen corona. De kans is dan heel klein dat je er nog ziek door wordt. Houd je ook na je prik aan de adviezen tegen corona.
Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer. Mensen jonger dan 18 jaar krijgen geen Moderna. Waar gaat de GGD Moderna gebruiken?
Alle 18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin, kunnen hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800 – 1295.
3 maanden na uw Janssen-vaccinatie kunt u een boosterprik halen met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Dit is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.
De basisserie bestaat uit 2 prikken met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Als u niet met een mRNA-vaccin geprikt wilt worden, dan kunt u ook kiezen voor 2 prikken met Novavax of 1 prik met Janssen.
Voor een herhaalprik kunnen beide mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) ingezet worden. Het maakt niet uit welk merk vaccin is gebruikt bij eerdere vaccinaties: Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Ook als je corona hebt gehad, kun je een herhaalprik halen.
Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona halen. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt.
Jcovden (voorheen: COVID-19 Vaccin Janssen) is een vaccin dat u beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het is bestemd voor volwassenen (van 18 jaar en ouder) en helpt het afweersysteem van uw lichaam om het coronavirus te herkennen. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit één prik.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
In het licht van mogelijk afnemende immuniteit en circulatie van nieuwe coronavirusvarianten, kan het afweersysteem na een enkele Janssen-vaccinatie het meest efficiënt worden opgepept met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, in vergelijking met geen boost of een tweede Janssen-vaccin.
Duitsland heeft vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. Maar de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt daar een uitzondering op.
Na de eerste prik of prikken tegen corona heeft je lichaam antistoffen gemaakt tegen het coronavirus. Deze antistoffen beschermen je tegen het coronavirus waardoor je niet ziek of minder ziek wordt. Maar na een tijdje wordt het aantal antistoffen minder. Daarom kun je een boosterprik krijgen.
Soms kunnen bijwerkingen ook later optreden. Uit een studie voor het vaccin van Moderna bleek dat 0,8% van de deelnemers pas na 8 dagen een reactie op de prikplek kreeg. Na de tweede vaccinatie kreeg 0,2% pas na 8 dagen een reactie op de prikplek.
Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.
Herhaalprik met vernieuwde vaccins
Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond.
Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. Beide prikken beschermen je goed tegen corona. De kans is dan heel klein dat je er nog ziek door wordt. Houd je ook na je prik aan de adviezen tegen corona.
Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en tenminste drie maanden geleden een booster hebben ontvangen, kunnen vanaf 16 maart 2022 een afspraak maken voor een extra prik tegen corona.
Corona gehad voor vaccinatie
1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn.
Bij levend verzwakte vaccins is de tijd tussen vaccinatie en het ontstaan van malaiseklachten afhankelijk van de soort ziekteverwekker in het vaccin. Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie. Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
De bijwerkingen die het meest zijn gezien bij het Janssen-vaccin zijn: pijnlijke en gezwollen prikplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts. In verreweg de meeste gevallen zijn de bijwerkingen mild en binnen 24-48 uur voorbij.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting met het coronavirus in het bloed. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus.