Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
10 tips voor het zaaien in zaaibakjes
Egaliseer de potgrond en druk lichtjes aan. Verdeel de zaadjes gelijkmatig, waarbij je erop let niet te dik te zaaien. Bedek de zaadjes met nog wat potgrond, egaliseer en druk lichtjes aan. Begiet het zaaibakje voorzichtig, totdat de potgrond goed vochtig is, maar niet doornat.
Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf.
Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen. Tuinaarde bevat veel organisch materiaal en bevat een deel compost wat als het ware als voeding dient voor het gras.
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is. Op rijtjes zaaien maakt het onkruid wieden overzichtelijk.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Onthoud: zaaigrond wordt gebruikt om te zaaien of te stekken, potgrond dient om de planten een boost te geven wanneer ze verplant worden nadat ze hun eerste echte blaadjes hebben gekregen. zaaigrond is luchtiger. aan zaaigrond werden geen meststoffen toegevoegd.
Vul de turfpotjes tot ongeveer ⅓ met grond en plaats er dan zaadjes in. Niet ieder zaadje zal het gaan doen, dus het is slim om in ieder geval 2 zaadjes per potje te planten. Vul het potje verder op met potgrond, druk een beetje aan en vergeet niet direct wat water te geven.
De functie van zand is het draineren van overtollig water, en het beste is rijnzand, rivierzand of metselzand. Dat kan je maken door bladeren fijn te knippen of er met je grasmachine over te rijden en op een hoop te gooien.
Zowel voor kolen, slasoorten, selderij, tomaten, prei, pompoenen en paprika's, als alle andere groenten is DCM Potgrond Zaaien & Stekken het perfecte zaaimedium. In het uitgebalanceerde potgrondmengsel zullen ook het doorgaans moeilijk kiemende peterseliezaad en allerhande kruiden zoals basilicum vlot kiemen.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem van je tuin. Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Kan ik potgrond en tuinaarde mengen? Ja, dit kan soms voordelig zijn, afhankelijk van je specifieke plantbehoeften. Hoe vaak moet ik potgrond vervangen? Het wordt aanbevolen om potgrond jaarlijks te vervangen om de voedingsstoffen te vernieuwen.
"Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien." Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval. Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt.
Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed. Je kunt er meteen in zaaien en planten. Gekochte compost is vaak nog warm en ruikt nog naar ammoniak. Meng deze compost lichtjes met de bovenste 5 cm van je moestuinbedden.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.