Laat de hen daarom eerst vier dagen op de kalkeieren zitten. Houdt ze dit vol, dan kunnen de broedeieren eronder. Doe dit 's avonds of 's nachts. Leg minstens 10 eieren onder de kip.
Ook daarom is het verstandig om de kuikens de eerste maanden gescheiden van de volwassen kippen te houden. Dus voor het voedsel, bescherming tegen geweld en ziekten en warmte is het verstandig om de kloek met haar kuikens apart te houden van de andere kippen om in deze behoeften goed te kunnen voorzien.
Dat aantal verschilt een beetje per kip, maar zo'n 8 - 14 eieren. Zijdehoenders staan bekend als goede broeder. Vul het broednest eerst met wat zand of ander droog materiaal om te zorgen dat een kuiltje ontstaat en de eieren goed blijven liggen.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Leg minstens 10 eieren onder de kip. Dat kunnen eventueel eieren zijn van een ander ras. Markeer de eieren met potlood. Als er nog eieren bij worden gelegd, dan moet je die weghalen.
Kuikens van moeder kip
Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest, maar met voldoende water en kuikenvoer.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden. Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Je kip is broeds als ze constant op haar nest zit om eieren uit te broeden. Wil je dit stimuleren? Geef je dier dan legvoeder en laat de eieren van andere kippen liggen. Het zien van eieren en broedende kippen zorgt bij een hen voor extra aanmaak van het hormoon prolactine, dat haar broeds maakt.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Kuikens uit laten broeden door broedmachine
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
De kloek blijft op het nest zitten, totdat alle eieren zijn uit gekomen. Check dus op de 22e dag of er nog een ei ligt. Dat wil zeggen zonder gaatje, waardoor het kuiken – nog - naar buiten probeert te komen. Onbevruchte of niet goede eieren komen namelijk niet uit.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
De 'geboorte' van het kuikentje
Die zijn helaas verloren. Vanaf dag 1 kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak.
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst. Dit zorgt voor de beste eitjes!
Ze hebben waarschijnlijk wat tijd nodig. En anders kun je misschien wat lekkers in de ren strooien als ze er toevallig zijn. Je zult zien dat ze steeds wat langer in de ren zullen zijn. Alhoewel veel kippen zitten met de kou liever binnen dan buiten.
Niet alle kippen worden tegelijkertijd broeds, maar over het algemeen zullen de hennen voor het eerst broeds worden wanneer ze 6 maanden oud zijn. Op deze leeftijd zijn de hennen nog wel te jong om kuikens te hebben, het beste is om te wachten tot ze 1 jaar oud zijn. De meeste kippen worden broeds rond het voorjaar.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.