Je hebt ± 2 liter olie per pan nodig. De temperatuur van de olie moet ± 190°C zijn. Oliebollen bakken in olijfolie gaat niet goed.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie.
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Een perfecte oliebol is bolvormig zonder droge stekels en heeft een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Ook vanbinnen moet de oliebol er natuurlijk mooi uitzien. We zien dan het liefst een open, honinggraatachtige structuur met veerkracht.
“De temperatuur van de olie moet tussen de 175 en 180 graden zijn,” vertelt Christiaan. “Bij een hogere temperatuur zullen de oliebollen te donker worden en van binnen niet gaar zijn. En bij een lagere temperatuur duurt het te lang voordat de oliebollen gaar zijn en gaan ze zich volzuigen met vet.”
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen.
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op vandaag (of gisteren) opgegeten te hebben. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien.
Je hebt ± 2 liter olie per pan nodig. De temperatuur van de olie moet ± 190°C zijn. Oliebollen bakken in olijfolie gaat niet goed.
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
Ongevuld oliebollenbeslag ca. 50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen.
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in. Te lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het rijsmiddel zijn werk niet goed doet en dat de lucht die je in het beslag geklopt hebt niet voldoende kan uitzetten voor een mooie rijs.
Antwoord: Uit een pak mix kun je tussen de 20 en 25 oliebollen bakken. Bekijk hier al onze oliebollen recepten. Bekijk hier meer tips voor oliebollen bakken.
Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Wil je bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals Moscato d'Asti. Wil je de bol toch combineren met champagne, kies dan de demi-sec versie, een zoetere variant.
Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen. Daarnaast kunnen deze oliebollen ook te vet zijn. Schep de oliebak minder vol als je deze onvoldoende op temperatuur kunt houden. De baktijd van een oliebol is gemiddeld 6 minuten, afhankelijk van het gewicht.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.