Besmetting en besmettelijkheid na vaccinatieHet is mogelijk om na de coronaprik nog corona te krijgen. De kans om daar (ernstig) ziek van te worden is wel kleiner, omdat vaccinatie daartegen beschermt. Ook gaat het virus minder makkelijk over van de ene persoon naar de andere.
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Vanaf 3 maanden na uw laatste coronabesmetting of vaccinatie kunt u een herhaalprik halen.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Wie symptomen heeft blijft thuis. Als het resultaat van de test positief is, moet dit niet meer worden bevestigd door een PCR- of RAT-test. Als je symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een test nodig is, en welke test.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts.
Ik ben niet gevaccineerd
10 dagen quarantaine. Mag vanaf dag 7 beëindigd worden indien dagelijkse negatieve zelftest vanaf dag 7 tot en met dag 10. Blijf ondertussen extra voorzichtig gedurende 10 dagen na het hoogrisicocontact. Positieve zelftest: Je bent waarschijnlijk besmet.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.
Houd het buisje verticaal boven het ronde, gemarkeerde gebied (niet het rechthoekige resultaatvenster). Laat precies 4 druppels op het veld vallen. Knijp hiervoor zo nodig voorzichtig in het buisje. Opmerking: u kunt ook doorgaan met de test als u per ongeluk 5 druppels heeft aangebracht.
Heb je milde verkoudheidsklachten, zoals een beetje hoesten, niezen, een loopneus en lichte verhoging? Of ruik en proef je opeens niets meer? Laat je dan testen op COVID-19 en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Als je koorts hebt en of benauwd bent, dan is het belangrijk dat ook je huisgenoten thuisblijven.
maximum 2,5 euro, als vergoeding voor de aankoopprijs van de zelftest. maximum 0,5 euro, ter compensatie van de marge voor groothandelaars en groothandelaars-verdelers. maximum 1 euro voor uw honorarium voor de aflevering.
Als u symptomen hebt die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn.
U kunt paracetamol nemen tegen pijn en koorts. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van deze punten voor u klopt: U wordt in een paar uren of dagen steeds zieker. U ademt steeds sneller of moeilijker.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Verkoudheid, benauwdheid of koorts zijn klachten die horen bij het coronavirus.
Van alle mensen die klachten houden na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.