Recent onderzoek toont aan dat het schrapen van de tong zelfs veroudering tegengaat. De gerenommeerde wetenschapper Dr. Nathan Bryan adviseert om regelmatig je tong te reinigen om de groei van gunstige bacteriën te bevorderen. Deze zorgen ervoor dat je speeksel rijk wordt aan stikstofmonoxide.
Door de tonghaartjes goed te reiniger vermindert de slechte adem. Door de tongreiniger te gebruiken verwijderd u bacteriën en overtollige tandplak wat ook het risico op tandproblemen vermindert. Tongreiniging kan ook de smaak verbeteren doordat dode cellen, gifstoffen en voedselresten worden verwijderd.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Verschillende studies hebben aangetoond dat conventioneel tandenpoetsen niet altijd voldoende is. Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Een tongschraper gebruiken
Je plaatst hem achter op je tong en schraapt hem zachtjes naar voren. Spoel de tongschraper twee à drie keer af onder de kraan en schraap dan de twee zijkanten van de tong. Let op! Maak geen poetsbeweging over je tong, want dan verspreid je de bacteriën alleen maar.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Witte tong door plaque
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Borstel de achterkant
Haal nu diep adem en houd de adem even vast. Borstel enkele keren op het achterste stukje van de tong zodat de aanslag zich naar de oppervlakte begeeft. Zet geen druk, de haartjes doen het werk vanzelf. Adem nu weer uit.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Wanneer de tong echter niet goed schoongemaakt wordt, dan kunnen de bacteriën een witte of gele aanslag veroorzaken. Dit gaat soms gepaard met een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Het is daarom belangrijk om naast de tanden ook de tong regelmatig te poetsen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
ORAPACK® = Beste Tongreiniger
En terecht. OraBrush bevat namelijk zowel ultrafijne borstelhaartjes als een schraper ineen. Het verschil met andere tongschrapers is dat OraPack niet alleen de oppervlakte van je tong reinigt, maar óók de bacteriën tussen het dieperliggende tongweefsel wegveegt.
Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren. Oplossing: Reinig uw tong dagelijks met een tongreiniger.
De voornaamste reden om de tong te poetsen is dus bestrijden en voorkomen van een slechte adem. U kunt dit doen met uw tandenborstel. Let wel op: zet niet te veel druk, de borstelharen kunnen de tong namelijk beschadigen. Sommige tandenborstels hebben een achterkant die speciaal is gemaakt om de tong mee te poetsen.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.
Het nadeel van een plastic tongschraper is dat ze (vanwege hygiënische redenen) om de 3 maanden moeten worden vervangen. Metalen tongschrapers gaan soms jarenlang mee.
Op de lippen, de tong, het tandvlees en het overige mondslijmvlies kunnen door verschillende oorzaken bruine en soms bruin-zwarte, vrijwel altijd onschuldige verkleuringen optreden. Deze worden meestal veroorzaakt door hetzelfde pigment (melanine), dat de huid bruin verkleurt bij blootstelling aan zonlicht.
Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan. Tandpasta's en mondspoelingen die alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine bevatten. Deze producten kunnen je mond en tong uitdrogen en irriteren.
De tong is gemaakt om tegen het gehemelte te rusten. Het puntje van de tong ligt daarbij tegen de 'papilla incisiva', het kleine bolletje in het midden van je gehemelte vlak achter je bovenste snijtanden.
Sommige bacteriën kunnen de kleur van het laagje veranderen. Het laagje op uw tong wordt dan geel, oranje of groen. U kunt het laagje makkelijk van uw tong schrapen. Meestal geeft een haartong geen klachten.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.