Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
Munt is niet giftig voor de mens, wel voor honden, katten en paarden. Munt – (Mentha), winterharde vaste planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Sterk geurend kruid (menthol).
De smaak is duidelijk minder sterk dan van Mentha piperita of Pepermunt en de Muntgeur is -ook- niet overheersend. Daarom is Groene Munt een nog steeds populair keukenkruid. Kruizemunt is een onmisbaar ingrediënt, o.a. in het traditionele Hollandse gerecht: 'Kruudmoes'.
Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.
Je kan het gebruiken in warme en koude drankjes (denk aan muntthee en mojito), maar ook in warme gerechten (bijvoorbeeld couscous), salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) of met fruit (de klassieker: watermeloen + munt + feta). Tip: verse munt is het meest smaakvol.
Maak deze dan eerst schoon. Knip muntblaadjes van de takjes. Was daarna de verse kruiden onder stromend water. Laat de blaadjes daarna uitlekken of dep ze droog voor gebruik.
Muntthee is niet alleen lekker door de heerlijke frisse en pure smaak! Verse muntthee heeft veel goede eigenschappen. Zo is het goed voor je immuunsysteem. Munt zit vol met verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, E, calcium, fosfor en kleine hoeveelheden vitamine B-complex.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Munt werd gezien als een geneeskruid. Alleen de geur die ervan afkomt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof.
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Munt bestaat grofweg uit twee soorten: pepermunt (Mentha piperita) en groene munt (Mentha spicata). Alle munt is eetbaar. Groene munt is favoriet om thee van te zetten.
dep de muntblaadjes droog met keukenrol of een propere theedoek. leg de blaadjes munt op een bakplaat. laat de munt +/- 2 uur drogen in een op 80°C voorverwarmde oven. laat de munt nog even afkoelen en bewar ze vervolgens in een glazen bokaal met schroefdeksel of een tupperware doosje.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Je kunt munt zowel gedroogd als vers gebruiken. Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. Ook bij courgetten, erwten, tomaten en lamsvlees smaak munt lekker. In desserten kun je munt combineren met chocolade.
Marokkaanse munt is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. Qua teelt zijn de twee 100 % vergelijkbaar en het hangt dus gewoon van de smaak van de gebruiker af voor welke variëteit hij kiest.
Ook voor herstel blijkt muntthee een geschikt middel, zo is uit onderzoeken gebleken. Deze kruidenthee heeft een helende werking in geval van hoofdpijn en is goed voor maag en darmen.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Munt zou maag-darmproblemen verminderen en helpen tegen misselijkheid en braken. Studies laten inderdaad zien dat pepermuntolie kan helpen bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Mint is dus Engels voor munt én is de verzamelnaam voor alle snoepjes, kauwgum etc, die naar (peper)munt smaken.
Teveel muntthee drinken heeft in principe geen schadelijke gevolgen, maar in sommige gevallen dient er te worden overlegd met een arts alvorens de muntthee gedronken wordt. Muntthee bevat namelijk bloeddrukverlagende stoffen en dat kan een nadelige werking hebben op de werking van medicatie tegen een hoge bloeddruk.
Dag bruine muntblaadjes
Strooi op de bodem van het bakje waarin je de verse munt bewaart een beetje rijst. Dit trekt vocht aan, waardoor je blaadjes verse munt droog en dus langer goed blijven in de koelkast. Als je ze langer goed wilt houden moet je ze drogen, invriezen is niet echt een optie met verse munt.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.