Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
De kleur van het brood zegt namelijk niet zoveel over de voedingswaarde ervan. Vroeger was dat wel zo. Althans, het werd als ezelsbruggetje gebruikt. Hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat, dus hoe gezonder.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Darmklachten en brood
We zetten ze hier op een rijtje: Brood eten kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben. Brood eten kan vermoeidheid opleveren. Brood kan leiden tot allergische klachten met symptomen als jeuk of een verstopte neus.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Brood een dikmaker? Nee, brood op zich is geen dikmaker. Brood bevat niet zoveel calorieën. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden.
Het zijn niet enkel calorieën die tellen
Het lijkt eenvoudig: een cracker bevat gemiddeld 30 à 40 calorieën, een boterham 80. Leve de cracker voor een slanke lijn! Helaas zit het toch niet helemaal zo in elkaar. Want voor die ene boterham, eet je al sneller 2 crackers.
AH Zaans volkoren
'Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker', zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten.