Wat voor speakers wil je aansluiten? Vaak is het vermogen van een receiver bij het kiezen van je speaker niet heel relevant. Bij gemiddeld gebruik kunnen de meeste receivers prima overweg met elke speaker. Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten.
Als je geluid van je laptop, Cd-speler, telefoon of een andere bron af wil spelen op speakers zodat er meer mensen mee kunnen genieten dan alleen jij met je hoofdtelefoon. Dan moet het signaal versterkt worden. Dan kan met actieve speakers, waar een versterker is ingebouwd. Of met een losse audio versterker.
Een versterker versterkt elektronische signalen. Wanneer je een vinylplaat afspeelt, kun je de muziek horen door je oor vlakbij de naald te houden. Om het luisterplezier te verhogen zal dit geluid versterkt moeten worden. Hetzelfde principe geldt voor andere geluidsbronnen.
Een voorversterker, of "preamp", is een elektronisch apparaat dat zwakke audiosignalen van een microfoon of een andere zwakke ingangsbron versterkt tot een niveau dat kan worden verwerkt door een mengpaneel of andere audioapparatuur.
Even simpel gesteld: Je hebt een stereo versterker die bij een weerstand van 8 ohm 100W per kanaal geeft. Bij dit type zou je dus een speaker moeten zoeken met een vermogen van ongeveer 100W met een impedantie van 8 ohm.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Gespecificeerd wordt meestal hoeveel dB een speaker produceert op één meter afstand en bij een vermogen van 1 watt. Meestal ligt dit getal ergens tussen de 84 en 92 dB en de aanname is: des te gevoeliger de speaker, des te minder vermogen is er nodig om harder te gaan.
Het 100V systeem, 100 volt dus, wordt veel gebruikt in ruimtes waar geluid over een groot oppervlak verdeeld moet worden. Op een 100V versterker kan je veel meer speakers aansluiten dan op een normale versterker. Hierdoor kan je met 100V speakers het geluid heel gelijkmatig over een ruimte verspreiden.
Het verschil tussen een geïntegreerde versterker en een (stereo) receiver is dat een receiver verschillende soorten signalen kan ontvangen en omzetten. Vroeger betekende dit dat er een tuner (radio) is ingebouwd, maar tegenwoordig hebben we ook streaming en bluetooth.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen.Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Hoe hoger de gevoeligheid, hoe meer decibellen de luidspreker kan produceren. Volume en kwaliteit zijn echter zeer zeker niet hetzelfde. Luidsprekers met een hogere gevoeligheid boeten vaak in op het frequentiebereik. Alleen echt goede (vloerstaande) luidsprekers zijn zowel gevoelig voor hoge als lage frequenties.
10log(40W/1W) = 16dB en die komt bovenop de 90dB die je al had bij 1W, dus samen 106dB.
Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald. De kans op een oververhitte/defecte eindtrap is dus aanwezig.
Simpel, je moet ervoor zorgen dat de versterker waarop je de speakers aan wilt sluiten ook met die weerstand overweg kan. Indien je speakers met een weerstand van 8 ohm hebt dan is er eigenlijk weinig om je druk over te maken. Zo goed als elke versterker kan met 8 ohm speakers overweg.
Ben je op zoek naar de beste instap versterker, dan heb je die met de Yamaha A-S501 gevonden! Hij biedt voor het geld een uitstekende geluidskwaliteit in zijn klasse en is rijk uitgerust met aansluitingen. Je kunt er je analoge en digitale audiobronnen op aansluiten als ook een platenspeler.
Een Phono voorversterker, ook wel phonostage of RIAA voorversterker genoemd, is bedoeld voor versterkers waarin geen phonotrap is geïntegreerd. Zit er in de versterker geen phonotrap, dan heeft iedere platenspeler of draaitafel een Phono voorversterker nodig om het geluid te versterken.
Tuners worden normaal gesproken aangesloten op versterkers die niet over media-afspeelmogelijkheid beschikken. Door het aansluiten van een tuner wordt het mogelijk om bijvoorbeeld radio signaal te ontvangen en te beluisteren. Tuners worden daarom als essentieel onderdeel van vele geluidsinstallaties beschouwd.
60 watt is net te veel en dus niet gezellig boven de keukentafel. En bij 10 watt in de schemerlamp kan je net dat ene puzzelstukje niet er in leggen zoals dat hoort. Toen de meeste lampen nag gloeilampen waren drukten we de lichthoeveelheid uit in watt (wattage).
Ook is het een voordeel dat een actieve speaker doorlusbaar is. Dat wil zeggen dat je door middel van een simpele kabel een muzieksignaal van een actieve speaker kunt doorlussen naar een volgende actieve speaker (en nog een volgende, en nog een) waardoor je dus heel eenvoudig meerdere speakers aan elkaar koppelt.