Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
Niet opnieuw opwarmen of invriezen
Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.
Éénmaal opgewarmde melk kan niet opnieuw worden opgewarmd. Bevroren melk kan onder de stromende kraan, van koud naar warm water, worden opgewarmd of in een flessenwarmer. Opwarmen in de flessenwarmer heeft de voorkeur boven de magnetron, dit i.v.m. verlies van waardevolle voedingsstoffen en de onregelmatige verwarming.
Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Baby's zullen vaak koude melk willen drinken, maar als opwarmen gewenst is, of als de melk ontdooid moet worden, plaats dan het fles of zakje melk voor een minuut of twee in een kopje warm water.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
De melk die je hebt afgekolfd, bewaar je achter in de koelkast in een afgesloten fles. De volgende kolfbeurt gebruik je een nieuwe fles. Ook deze zet je achter in de koelkast. De melk van een dag kun je samenvoegen als de melk dezelfde temperatuur heeft.
Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.
De exacte tijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de begintemperatuur en de hoeveelheid water of melk, of de fles is gemaakt van glas of plastic, de grootte van de fles, enzovoort. Als je de melk langer in de flessenwarmer laat staan, kan de melk oververhit raken.
Magnetron. Gebruik liever geen magnetron voor het verwarmen van moedermelk. Omdat vloeistoffen in een magnetron niet gelijkmatig verhit worden, kunnen er zogenaamde 'hotspots' ontstaan in de melk.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Je gaat kolven als je baby niet rechtstreeks aan je borst drinkt, want je melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe vaker en hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam aan zal maken. Daarom moet je net zo vaak kolven als dat je kindje aan je borst zou drinken als jullie wel samen zouden zijn.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.