Kan ik met mijn studentenreisproduct reizen met de 1e klas? Nee, met het studentenreisproduct kun je alleen vrij reizen met de 2e klas.
Kan ik een keuzedag upgraden naar de 1e klas? Ja, dat kan via de kaartautomaat en kost 6 euro. Na het ophalen van de Keuzedag, houd je de OV-chipkaart voor de kaartlezer van de NS-kaartautomaat. Kies vervolgens op het scherm “Wijzig klasse Huidig: 2e”.
Als u met Keuzedagen reist, kunt u van maandag tot en met zondag voor € 5 bij de NS-Kaartautomaat een Toeslag 2-1 kopen. U laadt eerst uw Keuzedag en daarna de Toeslag 2-1. Kijk bij bestelwijze voor meer informatie over het regelen van een klassewissel.
De eerste klas heeft een hoger tarief dan de tweede klas en onderscheidt zich door comfortabelere, ruimere zitplaatsen, meer beenruimte en regelmatig extra faciliteiten, zoals aansluitingen voor werken met laptops. In sommige landen houdt het in dat er een meer persoonlijke service is.
“De hele treinverkeerinfrastructuur is nationaal vastgelegd, waardoor de aansluiting tussen landen niet optimaal is – denk aan verschillende maten rails en andere veiligheidseisen. Hier zit wel verbetering in, maar het kost veel tijd en geld. Daarnaast is het boeken van treintickets veel lastiger dan van vliegtickets.
Met Samenreiskorting krijg je 40% korting op je ritprijs in de daluren. Zet Samenreiskorting aan in de NS-app, in Mijn NS of laad het op je OV-chipkaart via de NS-kaartautomaat. Heb je zelf een NS-abonnement? Dan mag je ook maximaal 3 bekenden met je mee laten reizen.
Het kopen van een los kaartje kan uitmaken in de prijs van je reis. In de meeste gevallen ben je duurder uit in vergelijk met het reizen op saldo op een OV-chipkaart. Let wel op, want je kunt in de meeste gevallen niet meer met contant geld betalen bij de chauffeur.
Hoeveel korting? De korting geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland. De korting is 40% voor de trein en 34% voor tram, bus, metro en waterbus.
In onze nieuwe en vernieuwde treinen vind je geen eerste klas meer, maar een volledige trein met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen. Bovendien is in iedere trein een afgesloten stiltecoupé én een werkcoupé aanwezig. Met het verdwijnen van de eerste klas verdwijnt ook het eersteklas tarief.
Wat bij ons de doorlag geeft is dat alle reizigers anders zijn, sommige reizigers kiezen bewust voor eerste klasse omdat het een garantie geeft op een zitplaats, zodat ze rustig kunnen werken. Andere mensen zijn bijvoorbeeld slecht ter been en ook zij weten dat er in de eerste klasse altijd plek is.
Van abonnement wisselen
Dat kan via Mijn DUO. U mag maximaal 2 keer binnen het jaar wisselen. Maar dit mag niet 2 keer binnen 2 maanden. En ook niet van 1 mei tot 25 augustus.
De vergoedingen voor een studentenreisproduct staan op de website van DUO. Het reisproduct geldt voor de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten die een opleiding volgen van 4 jaar, kunnen dus 5 jaar vrij of met korting in het openbaar vervoer reizen.
Je wist vast wel dat je met je studenten OV onbeperkt gratis kunt reizen in Nederland, maar wist je dat je ook gratis een tripje naar België kunt maken? Zo kun je namelijk gratis met je studenten OV naar Antwerpen.
Nee, dat kan niet. Je kunt per contactloze betaalpas of creditcard voor één persoon in- of uitchecken. Net als bij de OV-chipkaart. Heb je meer kaartjes nodig, dan kun je die bij de chauffeur kopen of meerdere betaalpassen, creditcards of OV-chipkaarten gebruiken.
U mag inchecken tot net voor 09.05 en vanaf 18.25. Het is altijd vijf minuten in uw voordeel. Als u vroeg incheckt, mag dat tot net voor 06.35 en bij de middagspits tot net voor 16.05.
Voordelig reizen voor ex-studenten
Ontvang een jaar lang een gratis NS Dal Voordeel Jaarabonnement. Met het Dal Voordeel abonnement krijg je 40% korting op treinreizen in de daluren en in het weekend. Dit aanbod geldt tot maximaal 6 maanden na het beëindigen van je studentenreisproduct.
Vervoersdiensten in Nederland duurste van EU
We maken een ritje van Amsterdam naar Maastricht. De prijs voor een enkeltje met de trein is €27,40. Je bent dan bijna 2,5 uur onderweg.
1: Het is goedkoper
Reizen met de trein is vaak goedkoper dan reizen met de auto. Dit komt onder andere door de torenhoge benzineprijs van nu. Ook zijn de parkeerkosten, met name in de grote steden, soms niet meer te overzien. Voor een dagje parkeren in Amsterdam ben je al snel een aantal tientjes lichter.
Helaas heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten aan Treinreiziger.nl dat ze voorlopig niet meer met treinkaartacties gaan stunten. Dit jaar is de NS wel gestart met de verkoop van treinkaartjes met 10 procent vroegboekkorting voor de daluren.
De prijs voor de eerste klas-reizen stijgt met gemiddeld 3 procent. Dat percentage ligt net als in 2021 iets hoger dan het inflatiecijfer, omdat de NS in 2019 en 2020 de tarieven voor de eerste klas niet verhoogde.
Over het algemeen zijn first class vluchten vaak 2 keer, soms 3 keer en soms wel 4 keer zo duur. Als we uitgaan van een gemiddelde vlucht die zo'n 600 euro zou kosten, kun je gemiddeld concluderen dat deze vlucht met first class zo'n 1300 tot 1600 euro zal kosten.
Op uw treinticket staan uw eigen rijtuignummer en zitplaatsnummer vermeld die corresponderen met de nummers op het perron en het stoelnummer in de trein.