Qua wijnkeuze moet je vooral rekening houden met de knoflook en de pepers. Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook.
Wijn met gambas combineren
Frisse witte wijnen van de Sauvignon Blanc druif zijn een veilige keuze. Ook Grüner Velltiner en Riesling zijn prima opties. En dan zijn er uiteraard nog tal van andere, minder voor de hand liggende wijnen die aan het smaakprofiel van 'niet te zwaar en veel fraîcheur' voldoen.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Rozemarijn gaat goed met rode wijn én met witte wijn, maar rode wijn past het alle beste bij rozemarijn. Zeker de rode wijnen uit het de wijnstreken rondom de Middellandse Zee, zoals de Rhône, Toscane en de Pays d'Oc (Languedoc). Deze rode wijnen worden bijvoorbeeld gemaakt van de sangiovese, de syrah en de grenache.
De klassieke combinatie is asperges met een witte wijn uit de Elzas. De mooie milde, elegante wijn, niet te vol of te krachtig, biedt een goed tegenwicht voor de subtiele bitters van de 'Koningin der groenten'. Daarnaast bevatten asperges een natuurlijke zoetstof, die perfect combineert met een licht zoetje in de wijn.
Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Rauwe paprika en gestoofde paprika vragen om een ander type van wijn. Bij rauwe paprika lijkt een witte wijn eerder aangewezen, van hetzelfde lichte, frisse type als de groente zelf, zoals sauvignon blanc uit Oostenrijk, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika of Rueda uit Spanje.
Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook. Een schot in de roos bij gambas al ajilo is een geurige Sauvignon Blanc of Verdejo, of een fruitige droge Spaanse rosé.
Overzicht wijnen bij schaal- en schelpdieren:
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Combinaties met onze grijze Noordzeegarnaal zijn legio. Maar de tomaat maakt het niet makkelijk. Durf te kiezen voor een gekoelde beaujolais, een jonge rode bourgogne uit een rijp jaar of een jonge pinotage van het fijne soort uit Zuid-Afrika.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Basilicum versterkt de frisse bessenachtige smaak van jonge wijnen gemaakt van de sangiovesedruif en de kruidige aroma's in witte wijnen van lokale druivenrassen als garganega en trebbiano. Omgekeerd benadrukken de wijnen het groenkruidige in het gerecht.
Kies je voor rood, neem er dan een met fruitige zuren en zo min mogelijk tannine. De tannine versterkt namelijk met het stroeve van de spinazie, waardoor de combinatie bitter wordt. Met rijpe Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili en Languedoc voorkom je dat probleem. Ook passend en leuk: een volfruitige rosé.
Voorspelbaar misschien, maar een droge rosé uit de Provence, de streek waar deze salade werd uitgevonden, is briljant erbij. De slanke stijl van de wijn, ingetogen aroma's van rood fruit, lichte mediterrane kruidigheid en de lekkere frisheid van milde zuren houden het scala aan smaken bij elkaar en in balans.
Bittere slasoorten als witlof, waterkers, rucola of radicchio vragen om witte of rode wijn met bite. Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis. Of Nebbiolo, Dolcetto of Sangiovese. Ga je witlof stoven of bakken, kies dan voor rode wijn.
Deze sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland is wat aromatischer en stuitender dan andere in zijn soort. De fruitige smaak van deze wijn pakt het smakenpallet van de tzatziki goed op. Zo heeft het hinten naar meer rokerige tonen en groener fruit. Ideaal voor bij tzatziki.
Pouilly-Fuissé wijnen gaan erg goed gepaard met schaal- en schelpdieren (garnalen, kreeft), foie gras en wit vlees. Door hun aromatische kracht is het ook zeker geen gek idee om deze wijn te serveren bij Aziatische gerechten zoals sushi. Lees ook welke wijnen er nog meer bij vis passen.
Wijn bij krab
De verfijnde smaak van krab combineert het best met een levendige witte wijn. Over het algemeen zit u met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne.
De beste keuze is een goed droge, uitgesproken frisse witte wijn. De klassieke partners voor fruits de mer zijn Chablis, Muscadet of Picpoul, of natuurlijk – als je het echt serieus wilt aanpakken – Champagne.