Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Olijfolie is zeer geschikt om mee te frituren.
Door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren kan olijfolie zeer goed tegen verhitting. Waardoor hergebruik mogelijk is en oxideren lang duurt. Het is ook gezond omdat het vetgehalte in het eten lager is. Omdat u bij hogere temperaturen kan frituren.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Geraffineerde olijfolie: 199-243°C. Vierge olijfolie: 210°C. Extra vierge olijfolie met lage zuurtegraad, van goede kwaliteit: 207°C. Extra vierge olijfolie: 160-190°C.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer olijfolie gedurende lange tijd hoger dan 200°C verhit wordt, er inderdaad PAK's gevormd worden (3). Op zich is dit niet verwonderlijk, gezien de rooktemperatuur van olijfolie tussen de 185°C (voor (extra) vierge olijfolie) en 205°C (voor geraffineerde olijfolie) ligt.
Voor de frituurpan kun je gebruik maken van een keukenthermometer. Daarnaast kun je ook het brood trucje gebruiken.Snij een stukje brood en gooi het brood in de olie.Wordt het stukje brood binnen een minuut bruin, dan is de olie zo'n 185 graden Celsius.
Het juiste vet
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Ossewit (natuurzuiver niervet) Ossewit is een mooi natuurzuiver product, zonder toevoegingen of e-nummers. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Het begint met het brandpunt/rookpunt van olijfolie
Wanneer olijfolie gaat roken, is dit een indicator dat de olijfolie tot een te hoge temperatuur is verhit en daardoor aan het 'aanbranden/verbranden' is. Dit is niet goed aangezien wanneer eten verbrandt, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vrijkomen.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Voor het frituren kan je het beste kiezen voor frituurvet of een plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Deze oliën kunnen de hoge temperaturen prima aan.
Olijfolie In verschillende soorten en maten verkrijgbaar. 'Vierge' en 'Extra vierge' zijn de bekendste soorten. De 'gewone' soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren. De 'Extra vierge' is geschikt voor salades en dressings.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Is olijfolie geschikt om mee te wokken? Olijfolie is geschikt om mee te wokken, maar het relatief lage rookpunt maakt het vooral geschikt om bij lagere temperaturen te bakken.
Saffloer olie
Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen.