Kies je ervoor om op kunstgras te tennissen met tennisschoenen met een gravel zool, dan moet je wel de “glijtechniek” beheersen omdat je echt minder grip hebt met deze schoenen op het kunstgras! Hoe meten we je voeten op? Je voeten goed op laten meten is erg belangrijk.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.
Op een kunstgras tennisbaan zie je echte kunstgras haren vaak ingestrooid met zand. Om te tennissen op dit zand ingestrooide kunstgras heb je tennisschoenen nodig met het meest grove profiel om voldoende grip te hebben op deze tennisbaan, daarom wordt de clay zool en de omnizool gebruikt.
Tennisschoenen met een clay zool hebben een harde rubberzool met een diepvisgraatprofiel. Deze zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Het visgraat profiel ligt op de schoen, niet erin zoals bij de gravel zool.
Gravel / Kunstgras / Smashcourt: Dit profiel kenmerkt zich door het visgraatprofiel en de zachte slijtzool. Hardcourt: Deze zool beschikt over een minder grof profiel, waardoor de schoen voor veel ondergronden geschikt is en minder snel slijt. Omni: Deze zool is geschikt voor meerdere ondergronden.
OMNICOURT. Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor tennissen op smashcourt, kunstgras en gravel. Bij dit type schoen is het belangrijk om te letten op een vlakke buitenzool, flexibele bovenkant, goede grip, grote groeven en een buitenzool met (kleine) nopjes.
Het klinkt als een cliché, maar de iets duurdere tennisschoenen zijn vaak gemaakt van een beter materiaal en geven ook meer stabiliteit. Daarnaast gaan ze vaak langer mee.
Gravel tennisbanen zijn in Nederland de meest voorkomende banen. De banen hebben een toplaag van 2,3 cm aangewalst gravel, gravel is een mengsel van verschillende soorten gebroken puin.
Een harde rubberzool met een diep visgraatprofiel die op de schoen ligt. Dit zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Tennisschoenen met een clay zool zijn te gebruiken op kunstgras-, smashcourt- en gravelbanen.
Bij roodzand kunstgras kiest u voor rode infill op uw tennisbanen. De rode infill houdt de grassprieten mooi. De infill blijft namelijk op de kunstgrasvezel liggen. Het geeft de baan een hoge slijtvastheid.
De meeste All Court buitenzolen zijn duurzaam en hebben een visgraat patroon erin verwerkt, vaak met extra lijnen door het profiel heen. Het profiel is over het algemeen iets minder diep dan een Gravel/HB of Omni schoen, dit maakt de All Court schoenen uitermate geschikt voor hardcourt banen.
Evenwicht en demping
Je evenwicht is tijdens tennis een super belangrijk element en je kunt je voorstellen dat het vooral tijdens de opslag een van de prioriteiten is. Je tennisschoenen moeten je in staat stellen om goed je evenwicht te houden zodat jij je kunt concentreren op een juiste opslag.
De omnicourt tennisschoen is voorzien van een speciale schok absorberende laag in de hiel. Afhankelijk van het merk schoen dat je koopt kan dit gemaakt zijn van een gel, of van een ander materiaal dat voldoet aan de hoge eisen om de schokken die worden veroorzaakt bij het neerkomen te absorberen.
Maatadvies: de schoen valt groot uit, geadviseerd wordt een maat kleiner te bestellen. K-Swiss staat voor innovatie, kwaliteit, sportswear en stijl. Het populaire merk is in 1966 opgericht door de twee Zwitserse broers, Art en Ernie Brunner.
Ga je een enkele keer op hardcourt tennissen, dan voldoet vrijwel iedere tennisschoen met een goede demping. Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder hardcourt. Ga je wedstrijden spelen en regelmatig op hardcourt trainen, dan is een speciale hardcourt tennisschoen aan te raden.
De zool van loopschoenen is daarentegen gemaakt van een zacht materiaal. Ze zouden snel slijten tijdens het tennissen. Bovendien hebben loopschoenen een zeer diep profiel. Dit profiel is ongeschikt om te tennissen omdat het te ver in de grond grijpt.
In de winter speel je meestal indoor op een tapijtbaan. Als wedstrijdtennisser kan je het beste kiezen voor speciale indoor tennisschoenen. Ben je een amateur tennisser, dan kan je beter kiezen voor een omnicourt tennisschoen. Dit zijn tennisschoenen waarmee je op verschillende ondergronden kan spelen.
Vervang je tennisschoenen ruim van tevoren, dus al voordat je oude tennisschoenen zijn versleten. Tijdig vervangen voorkomt blessures, omdat de schokabsorptie van versleten schoenen sterk is afgenomen. Haal tennisschoenen na het tennissen altijd even uit je sporttas, zodat ze kunnen drogen.
Hardcourt: Deze zool beschikt over een minder grof profiel, waardoor de schoen voor veel ondergronden geschikt is en minder snel slijt. Omni: Deze zool is geschikt voor meerdere ondergronden. Indoor / Tapijt: Deze zool heeft vrijwel geen profiel en is zeer glad.
Bovendien wordt de baan glad en kan dit blessures tot gevolg hebben. De afgelopen maanden hebben geleerd dat de Gravel Prestige banen na regen snel droog zijn. Dit wil niet zeggen dat de banen bespeelbaar zijn, wacht tenminste 45 min. De baan ziet er droog uit, althans de toplaag ziet er droog uit.
Gravel wordt vaak gebruikt als ondergrond bij tennisbanen, omdat het een goedkoop materiaal is. Het heeft daarentegen wel veel onderhoud nodig en moet bijvoorbeeld na elke wedstrijd aangeveegd worden. Daarnaast kan een gravelbaan niet gebruikt worden bij temperaturen onder het vriespunt.
Afhankelijk van de ondergrond, de aan te leggen onderbouw voor het systeem, de uiteindelijke toplaag en het aantal velden ben je bij een tennisbaan minimaal 54.000 euro kwijt (gravel); zandkunstgras (rood) op gebonden ondergrond kost rond de 100.000 euro.
Je kunt bij tennisschoenen het beste 1 cm optellen bij de voetlengte zodat je iets extra ruimte in je schoen hebt. Let op: Merken en modellen vallen verschillend uit, afhankelijk van het soort van onderwerk.
Let op! Maatvoering van Babolat valt vrij klein gemiddeld vallen ze een maat kleiner. Deze Babolat V Pro 2 Clay schoen is een prettige tennisschoen met uitneembare binnenzool, samengesteld uit het synthetische leer met een licht ventilerende werking.