De pompoenpitten zijn ook nog eens hartstikke gezond door de grote hoeveelheid magnesium die hierin zit. En dat zorgt weer voor een betere bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook de omega 3 in de zaden is goed voor je hart. Daarnaast is magnesium ook nog eens goed voor je botten en geeft het je energie.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Pompoenpitten zijn rijk aan vezels, eiwit, vitamine K, vitamine E, magnesium, ijzer, fosfor, mangaan en zink. Ook zijn pompoenpitten rijk aan onverzadigde vetten, zoals omega 6 en 9. Op vitamine B12 na, zijn ook vrijwel alle B-vitamines in deze zaden te vinden.
Je kunt ze zo eten of even roosteren. Verder smaken ze prima in een risotto of andere rijstgerechten, pasta, salades, in brood en mits het dieet het natuurlijk toestaat, smaken ze ook heerlijk in gebak.
Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen. Om het karweitje iets makkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil begint los te laten.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Wat doet Fytinezuur
Dit stofje fytinezuur fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Doordat het bindt met de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam!
De vetten zijn bevorderend voor het immuunsysteem, hormoonsysteem en zenuwstelsel en kunnen bijdragen aan een betere bloedcirculatie. Pompoenpitolie bevat o.a. ook sterolen. Deze kunnen een gunstig effect hebben op de prostaat en kan ook helpen bij een geïrriteerde blaas en ongezonde lever.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Kook een pan met water, groot genoeg om al je pompoenpitten in te doen. Doe de pompoenpitten in het water. Het koken zorgt ervoor dat de schilletjes geleidelijk open gaan. Blijf de pompoenpitten in de gaten houden terwijl ze koken en verwijder de pompoenpitten van het vuur zodra de meeste schilletjes zijn afgeworpen.
Mineralen pompoenpitten
Koper zit met een percentage van 149% in pompoenpitten. Voor magnesium geldt een voedingswaarde van 149%. IJzer is met 110% van de ADH vertegenwoordigd in pompoenzaadjes. Het gezonde mineraal zink kent een percentage van 71% van de ADH.
Er zitten 86 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) pompoenpitten.
Het weken van havermout zorgt dat het gehalte fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet en ook mineralen gaan verloren door het weken. Overigens zijn de hoeveelheden fytinezuur niet groot. Zoals gezegd kunt u havermout koken, met melk (of andere soorten melk). Soms wordt het in de fabriek voorgestoomd.
Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in de buitenste lagen van granen, peulvruchten, noten en zaden. Fytinezuur komt vooral voor in graanproducten waarin de gehele korrel is verwerkt, zoals volkorenbrood. Het gehalte aan fytinezuur is verder onder andere afhankelijk van het graansoort en de bereidingswijze.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Zonnebloempitten zijn zeer goed wanneer je last hebt van een ruwe, droge huid. Zonnebloempitten bevatten zink, eiwitten, vitamine E en omega 6 vetzuren. Deze eigenschappen dragen bij aan een waterdichte huid en het voorkomen van droge plekken en een droge huid.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Afvallen met lijnzaad
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Gezonde huid
Maar pompoen doet nog meer voor een gezonde huid. Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven. Door een gerecht met pompoen klaar te maken, werk je dus actief aan een mooie en gezonde huid. Maak bijvoorbeeld eens gevulde pompoen, lekker!
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.