Ook door grote drukveranderingen op het oor kan het trommelvlies scheuren. Verder kunt u het trommelvlies zelf ook kapot maken door een wattenstaafje of een ander voorwerp te diep in het oor te stoppen.
Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden. Zorg dat er niet te veel water in uw oor komt. U mag wel douchen. Zorg dat er niet veel druk komt op uw oor: til geen zware dingen en snuit uw neus niet hard.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.) oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.
Als het gat in het trommelvlies door een trauma is ontstaan kan het vaak uit zichzelf weer herstellen. Meestal duurt dit 2-3 maanden.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Bij een gezond trommelvlies zie je dat het ook een mooi 'lichtpuntje' heeft -rechtsonder onder de hamersteel. Dit is de lichtreflex op het lampje van de orenkijker.
Het trommelvlies is normaliter intact en vormt zo een barrière tussen de gehoorgang en het middenoor. Bij een perforatie van het trommelvlies is er tussen deze structuren een open verbinding. Hierdoor kan water in het middenoor terecht komen, soms met een oorontsteking tot gevolg.
Doekje. Eigenlijk hoef je enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje of hypoallergeen, parfumvrij vochtig doekje gebruiken: haak het over je pink en ga er even mee in je oor om het zichtbare oorsmeer weg te halen.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Snuit zachtjes uw neus en houd uw mond en neusvluegels hierbij dicht. Doe dit zo vaak als nodig. Gebruik gefilterde oordopjes. Ze helpen om de druk in uw oren langzaam weer gelijk te maken.
Bloed uit het oor na een val
Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.