Het lijdt geen twijfel dat saffraan tegenwoordig het duurste kruid ter wereld is. Het kost meestal $ 10 of $ 11 per gram, of $ 500 tot $ 5000 per pond. Dat is ongeveer 15.000 euro tot 30.000 euro per kilogram.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India. Voor 1 kg saffraan moet je twee voetbalvelden vol krokussen hebben! Dat verklaart meteen waarom saffraan absoluut de duurste specerij ter wereld is.
Saffraan is verreweg de duurste specerij die we kennen. Er wordt wel eens gezegd dat een kilo saffraan duurder is dan een kilo goud, maar dat gaat bij de huidige goudprijs niet meer op. Toch komt saffraan, met een prijs van € 30.000 per kilo, aardig in de buurt.
Je kunt dus makkelijk zelf saffraan kweken, buiten maar nog beter zelfs in een kweekkas. Daar waar het sneller opwarmt, waardoor je eerder kunt planten en oogsten. De saffraankrokus groeit het beste op een plek in de volle zon. In principe zijn saffraankrokussen winterhard tot net onder het vriespunt.
Modern onderzoek bevestigt de gezondheidsvoordelen van saffraan voor de geestelijke gezondheid, het gezichtsvermogen en de immuniteit. Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Het effect van saffraan op de gemoedstoestand wordt door meerdere studies onderbouwd. * Deze studies laten zien dat een dagdosering van 28 mg saffraan veilig is voor langdurig gebruik. Het leidt niet tot verslaving.
Saffraan thee is een heel eenvoudige thee om te maken. Het enige wat je namelijk nodig hebt is wat goede pure saffraan draden. Saffraan thee drinken is ook nog eens heel gezond. Er zijn allerlei studies gedaan over de positieve werking er van.
1. Saffraan: €33.800 per kilo. Het ziet er onschuldig uit: 1,69 euro of 1,39 euro voor een paar takjes saffraan. Toch is saffraan het prijzigste supermarktproduct uit onze selectie met een prijs per kilo van 33.800 euro bij Albert Heijn en 16.900 euro bij Jumbo.
“Saffraan kost gemakkelijk meer dan 25 euro per gram”, legt Verniers uit. “Dat komt omdat saffraan een zeer nauwkeurig kweek- en droogproces vereist. Het is een arbeidsintensieve oogst.” De saffraan die je in de supermarkt vindt, wordt vaak ingevoerd vanuit Zuiderse landen.
Verkoopinformatie Saffraan:
U koopt een gram voor maar €5.75. Hoe meer u koopt hoe goedkoper het wordt. U kunt ook een kilo kopen bij De Kruiden Koning dan betaalt u €5000.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Recente studies van de traditionele geneeskunde hebben echter aangetoond dat saffraan niet giftig is en gewoon onbeperkt gebruikt kan worden. De bestandsdelen van saffraan voeden alle weefsellagen en draagt daarmee bij aan een mooie en gezonde huid, een goed libido en mentale weerbaarheid.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt.
Het is ook een belangrijk ingrediënt van verschillende medicinale recepturen en cosmetica producten. Saffraan versterkt schoonheid en verzacht en egaliseert de huid. Cleopatra gebruikte al saffraan in bad voor de geur en voor haar huis, Saffraan helpt de huid egaler en zachter te maken.
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo. Er zijn echter enkele redenen waarom het zo duur is. Ten eerste duurt het jaren om de juiste genetica te ontwikkelen om het perfecte wagyu-rundvlees te maken.
Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Vroeger waren ze maar een onbelangrijk bijproduct van de hopteelt, vandaag hebben ze de status van 's werelds meest exclusieve en duurste groente. De scheuten worden wel eens vergeleken met asperges, schorseneren of zelfs sojascheuten.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
En vrouwen die 20 minuten aan saffraan roken, minder van het stresshormoon cortisol aanmaakten en ook minder PMS symptomen hadden. Uit studies blijkt dat de inname 30 mg saffraan-extract het libido verhoogt bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen verbetert het bijvoorbeeld de erectiefunctie en het seksueel verlangen.
Saffraan beschermt de hersencellen, zorgt voor een positieve stemming en helpt bij depressie en burn-out. In de Perzische geneeskunde wordt saffraan ingezet bij maagdarmproblemen, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen, etc.
Een paar draadjes saffraan is vaak al genoeg om gerechten net dat beetje extra te geven. De sleutel is om saffraan vroeg toe te voegen, zodat het voldoende tijd heeft om in het kookvocht te bloeien. Dit doe je door de draadjes te kneuzen door ze met een theelepeltje tegen de wand van een kommetje te drukken.