Maak je laminaat schoon met water en schoonmaakmiddel voor laminaat of schoonmaakazijn. En gebruik bij écht hardnekkige vlekken terpentine, aceton en een vochtige doek. Gebruik nooit allesreiniger, groene zeep of boenwas. Hierdoor wordt je laminaat dof.
Allesreiniger en groene zeep zijn uit den boze als het gaat om laminaat. Prima schoonmaakmiddelen, maar gebruikt u ze voor het reinigen van uw laminaatvloer dan kan uw vloer er wel eens dof uit komen te zien. Een stoomreiniger brengt ook risico's met zich mee.
Azijn of schoonmaakazijn is een prima middel om van alles mee schoon te maken. Ook je laminaatvloer. Doe een klein scheutje bij je emmer lauw water en dweil je vloer. Zorg er wel voor dat het niet te nat wordt.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
Wat je vooral niet moet doen is een stoomreiniger gebruiken, omdat hierdoor er water onder de laminaatvloer terecht kan komen en daardoor je vloer bol kan komen te staan. Daarnaast is groene zeep ook niet geschikt voor laminaat. Het zorgt er namelijk voor dat je vloer heel dof wordt.
Azijn wordt vaak gebruikt om laminaat schoon te maken. Onze ervaring is echter dat bij gebruik van schoonmaakazijn of witte azijn er toch nog vaak strepen op de laminaatvloer zichtbaar blijven. In dat opzicht is laminaat vaak niet streeploos schoon. Azijn is daarnaast natuurlijk geen schoonmaakmiddel in onze ogen.
Dasty Gel voor Hout en Laminaat is specifiek voor het reinigen van hardhout en laminaat vloeren. Het reinigt, hydrateert, zorgt voor een langer behoud van de oorspronkelijke glans en laat een aangename geur achter. Daarnaast is het ook te gebruiken voor deuren, omlijstingen, luiken, trappen en plinten van hout.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
U houd uw laminaat prachtig mooi, wanneer je juist GEEN allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen gebruikt. Gewoon stofzuigen en daarna, met een goed uirgewrong mop of dweil, gedompeld in een emmer lauw/warm water de laminaat afnemen. Al die hartnekkige schoonmaakmiddelen beschadigen de beschermlaag op het laminaat.
Zit je met moeilijkere en hardnekkige vlekken, zoals van een stift, verf of zelfs slijtplekken? Dan is water misschien niet voldoende, maar aceton absoluut wel. Doe wat aceton op een vod en veeg over de vlek. Er mag echter geen aceton in de voegen van de laminaatplanken belanden.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon.
Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt. Doeken van microvezel schijnen heel fijn te werken met een mooi resultaat.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
U kunt een vloer dweilen met azijn. Neem daarvoor wat lauwwarm water en voeg een scheut azijn toe. Dweil daarna de vloer goed schoon en vergeet ook niet om de vloer daarna weer goed droog te maken.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.