Veel vrouwen vinden het fijn te wachten tot ze meer zekerheid hebben. Bij een kloppend hartje met 8/9 weken is de kans op een miskraam nog maar 3%. Bij de termijnecho rond de 11/12 weken is dit nog maar 1-2%. Toch moedig ik aan om te vertellen dat jij zwanger bent zodra jij het nodig hebt.
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap.
De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Kerst zwangerschapsaankondiging
Vaak wordt de zwangerschap al na de eerste echo bekendgemaakt. Dat is zo tussen de 6 en 8 weken. Sommige kiezen ervoor te wachten op de termijnecho tussen de 10 en 11 weken.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Bij een zwangerschap van 8 weken is het mogelijk om je baby te zien en het hartje te zien kloppen. De duur van de zwangerschap kunnen we nog niet goed inschatten, dit doen we tijdens de termijnecho.
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Veel vrouwen vinden het fijn te wachten tot ze meer zekerheid hebben. Bij een kloppend hartje met 8/9 weken is de kans op een miskraam nog maar 3%. Bij de termijnecho rond de 11/12 weken is dit nog maar 1-2%. Toch moedig ik aan om te vertellen dat jij zwanger bent zodra jij het nodig hebt.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Na de zestiende week is de kans dat de zwangerschap misgaat veel kleiner. Wanneer het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Na 8 weken spreken we van foetus omdat alle organen in beginsel aanwezig zijn. De foetus is nu zo'n 2 cm lang. Aan het hoofd zijn de oortjes ontstaan en ook de vingertjes en teentjes zijn helemaal gevormd. Je kindje kan de armen en benen bewegen.
Echo maken
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.
Bij een zwangerschap van 8 weken is jouw baby, of eigenlijk nu nog embryo, ongeveer zo groot als een bosbes. Zo'n 1,5 cm groot en met een gewicht van slechts 2 gram.
Pauze. Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).