Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom van de melk afkomt. Doe de garde in de melk en druk op de aanknop. Doordat de spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Om koude melk op te schuimen voor uw ijskoffie of espressodrankje, slaat u de bovenstaande verwarmingsstappen over en gebruikt u gewoon een garde of pot met deksel om de melk te beluchten . Het opschuimen van koude melk zonder opschuimer duurt wat langer en vereist meer moeite, dus geduld is de sleutel. Zodra er een dik schuim ontstaat, giet u het over uw drankje en geniet ervan.
Melk opschuimen met de hand
Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel te sluiten en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld . Je krijgt lepels vol schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.
Laat je stoompijpje even blazen om restwater of viezigheid te verwijderen. Vul het melkkannetje tot 1 cm onder de aanzet van het tuitje. Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en schuim de melk op totdat je bijna het dubbele volume van de melk hebt.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Giet de melk voorzichtig in de Mason jar en laat ruimte over om het volume te verdubbelen. Doe het deksel erop en begin met schudden! Schud krachtig gedurende 20-30 seconden. Haal het deksel eraf en verwarm het melkschuim in de magnetron gedurende 30-45 seconden.
De hitte helpt het schuim te stabiliseren, zodat het niet meteen inzakt. Om dit te doen, kun je de melk ongeveer 45 seconden in de magnetron doen, of in een pannetje verwarmen tot het 150 graden F bereikt (je kunt een direct afleesbare thermometer gebruiken om dit te controleren), net voordat het begint te sudderen.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Het is eigenlijk heel eenvoudig om het in de magnetron te maken. Het enige wat je doet is nonfat of 2% melk in een jampot schudden tot het schuimig is, het deksel eraf halen en het een paar seconden in de magnetron doen. Je krijgt lepels schuim, plus warme melk om je latte in te gieten.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Klop. Dit is de eenvoudigste manier om melk op te schuimen en het gebruikt standaardgereedschap voor de meeste thuiskeukens: gewoon een steelpan en een garde. Voor deze methode verwarmt u de melk in een steelpan op middelhoog vuur en terwijl het opwarmt, gebruikt u een garde om het krachtig te kloppen tot het luchtig en schuimig begint te worden .
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
De koffiepers produceert niet alleen rijke, volle koffie, maar kan ook worden gebruikt om luchtig melkschuim in grotere hoeveelheden te maken . Verwarm de melk tot 60°C (140°F). Let op dat het niet kookt. Roer af en toe.
Je kunt de melk in een pot met deksel doen, schudden zodat het schuimig wordt en het dan 30 seconden onafgedekt in de magnetron zetten . Je kunt de melk ook opwarmen op je fornuis en het in een French press gieten, en dan de hendel krachtig op en neer pompen om de melk op te schuimen.
Heb je je ooit afgevraagd hoe je melk opschuimt met een garde? Ook wel bekend als een opschuimstaafje, een goed hanteerbare garde kan je in een mum van tijd een luchtige hoeveelheid melk geven .
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter.
Je kunt thuis namelijk heel eenvoudig zelf melkschuim maken. Dat kan met de hand, maar je kunt melk ook opschuimen met een melkopschuimer of een stoompijpje. Het is niet moeilijk en kost niet veel tijd.
Belucht de melk ongeveer 3 seconden door de punt van de staaf dicht bij het oppervlak van de melk te houden. U zou een papierscheurend geluid moeten horen. Dompel de staaf onder in de kan om de melk in een draaikolk te laten draaien. Zorg ervoor dat de staaf in het midden van de kan zit om de melk volledig te laten ronddraaien.
Te luchtig melkschuim
Er zitten te veel luchtbelletjes in het schuim. Het schuim zakt binnen enkele seconden of minuten weg. Het schuim is zo grof van structuur dat het weinig tot geen weerstand heeft en snel zal inzakken.