Je kunt Manuka honing precies op dezelfde manier aan je voeding toevoegen als met gewone honing, denk aan: Manuka honing in je smoothie, yoghurt of kwark, havermout of wat Manuka honing in je thee.
Gewoon zo, met een lepel! Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Echte Manuka honing is donker van kleur en smaakt net als andere honing zoet, maar bevat daarnaast een subtiel kruidig aroma. Met de subtiele kruidensmaak onderscheidt manuka honing zich van andere soorten honing.
Manukahoning is een krachtige honing die afkomstig is van de manuka, een struikachtige boom uit Nieuw-Zeeland. Manukahoning heeft vele bijzondere eigenschappen, maar is vooral bekend geworden om haar antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing. Weten of je goede kwaliteit te pakken hebt? Hoe hoger de MGO waarde op de verpakking, hoe meer antioxidanten de honing bevat.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
WAT DOET MGO? Methylglyoxal is als verbinding uitsluitend verantwoordelijk voor de stabiele zeer sterke unieke antibacteriële werking die uniek is voor de Nieuw Zeelandse Manuka Honing.
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar. Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen.
Ingrediënten. Manuka honing met een gegarandeerde MGO-factor van minimaal 250. 100% natuurlijk zonder toevoegingen en biologische gecertificeerd.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Dus om zeker te zijn dat honing het predikaat biologisch verdient moeten bijen op minimaal drie kilometer afstand leven van de gangbare landbouwgrond. Volgens Theo kun je daarom het beste honing kopen die afkomstig is uit landen met veel aaneengesloten natuurgebieden, zoals Frankrijk, Polen en Duitsland.
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
Stoelgangbevorderend. Honing werkt versterkend en versnellend op de darmbeweging. Een geregeld gebruik van honing leidt tot een regelmatige stoelgang.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.