De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Een citrusplant houdt van warmte en zonlicht. Zet hem daarom het liefst op een zonnige plek op het zuiden. Een mandarijnboom houdt niet van de winter, dus je kunt de mandarijnboom binnen op een lichte plek zetten. Geef daarnaast je plantje(s) 1 keer per week water of wanneer de aarde droog aanvoelt.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten.
Soms ontwikkelt een mandarijn zich zonder dat de zaadknop (het deel van de bloem waar het pitje uit moet komen) bevrucht is. Als er geen bevruchting plaatsvindt, ontstaan er ook geen pitjes. Door specifiek deze onvruchtbare vruchten te telen, kunnen er dus pitloze mandarijnen worden verkocht.
Mandarijntjes zijn ideaal voor de winter! Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden en griepjes.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
ze bevatten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink.
Maar toch zitten er in pitloze mandarijnen soms pitjes. Hoe komen die daar? Dat heeft alles te maken met bijen. Die doen namelijk waar ze goed in zijn: planten en bloemen bestuiven.
Een mandarijnenboom , een exotisch hoogstandje bij u thuis
Maar binnen in huis of in uw wintertuin doet en mandarijn plant het zeer goed. Hij kan tot 2.00 m groot worden, hou hiermee rekening als u een mandarijn boom aankoopt.
Wanneer je de Mandarijnboom bij lage temperaturen binnen haalt is het belangrijk dat de boom regelmatig nog wat zonlicht krijgt. Verder moet je de boom in de winter 1x per week wat water geven. Geef de Mandarijnboom nooit te veel water om wortelrot te voorkomen. Maar ook moet je de planten niet uit laten drogen.
De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Een keer per week water geven in de winter is voldoende. In de zomer is twee keer per week water genoeg. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Als het twijfelt is het beter om minder water te geven dan teveel.
Een sinaasappelboompje als kamerplant, makkelijk en flexibel
Sinaasappelboompjes houden van een lichte zonnige plek. Zo kunt u uw sinaasappelboom kamerplantje regelmatig een andere standplaats geven in functie van de seizoenen, de lichtinval in uw woning en de stand van de zon.
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: maar Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van mandarijnen kan helpen als je af wil vallen. Dit heeft alles te maken met de stof bio-flavonoïden. Hiermee wakker je namelijk de vetverbranding van je lichaam aan.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …