Schuimige melk is een essentieel onderdeel van een luxueuze cappuccino. Volle melk zal een dikker schuim creëren vanwege het vetgehalte, terwijl magere melk of plantaardige dranken goede variaties zijn als je een lichter, luchtiger schuim verkiest.
Magere melk: Magere melk vormt grote bellen en is daarom het makkelijkst op te schuimen voor beginners. Omdat er vrijwel geen vet in deze melk zit, krijgt het melkschuim een lichte, luchtige structuur. Een nadeel is dat deze melk niet zoveel smaak heeft als andere melksoorten.
Over het algemeen produceert gewone koemelk een dikker, romiger schuim, terwijl magere melk meer schuim van een lichtere, luchtigere consistentie kan produceren . Er is ook een reeks speciaal ontworpen melksoorten voor die perfecte, schuimige cappuccino.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
Welke melk voor cappuccino: de beste keuze
Welke volle melk je kiest maakt in principe niet uit, zolang de melk maar een hoog proteïnegehalte heeft. Je kunt ook kiezen voor een speciale cappuccino melk, maar het verschil met gewone melk is klein. Het blijft gewone melk, maar dan met wat extra suiker en eiwitten.
Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk. Maar ja, volle melk is lekkerder van smaak, het geeft een voller mondgevoel.
Laat de melk sudderen tot er bubbels rond de randen ontstaan, maar laat de melk niet koken. Haal de pan van het vuur en zet hem op een plat oppervlak. Verhoog de snelheid naarmate de melk dikker begint te worden. Blijf mixen tot je het gewenste volume schuim hebt.
Voor de meest fluweelzachte, rijke cappuccino, gebruik je volle melk . Je kunt magere melk gebruiken, maar dan wel ten koste van de gladheid. Schuim van magere melk is licht en meringue-achtig, en lost snel op.
Als je dus op zoek bent naar de perfecte schuimlaag voor je cappuccino, kies dan altijd voor volle melk. Hierdoor zal je genieten van een romige en smaakvolle schuimlaag die je cappuccino-ervaring naar een hoger niveau tilt.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Een skinny latte bestaat uit een of twee shots espresso (1-2 oz) gecombineerd met 8-10 ounces gestoomde magere melk en afgetopt met een dun laagje melkschuim . Je kunt suikervrije siroop, natuurlijke zoetstoffen of een snufje kaneel toevoegen voor extra smaak zonder calorieën toe te voegen.
Doe de melk in een hoge kop en houd deze in een hoek van 45 graden.Plaats de opschuimer en zet hem aan.Schuim 20 tot 45 seconden op, of totdat u de gewenste dikte hebt bereikt (voor een cappuccino wilt u meer schuim dan voor bijvoorbeeld een latte). Zorg ervoor dat u de opschuimer op en neer beweegt terwijl u opschuimt.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Kies de juiste melk om op te schuimen
Dit kunt u verwachten: Magere melk: Schuimt gemakkelijk op en produceert veel luchtig schuim, maar mist de romige smaak die veel mensen in hun koffiehuisdrankjes prefereren . 2% melk: Schuimt gemakkelijk op en produceert minder luchtig schuim. Bevat wat vet, wat zorgt voor een rijkere smaak dan magere melk.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
Traditioneel gesproken gebruiken barista 's koemelk om latte art te schenken. Om dit te doen, moeten ze lucht in de vloeistof brengen om microschuim te creëren. "Koemelk is het makkelijkst om mee te werken en geeft de beste resultaten als het gaat om microschuim en textuur," zegt Alessandro.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk. Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Dus om van latte naar skinny latte te gaan, moet je van gewone volle melk overstappen op magere of halfvolle melk. Je kunt amandelmelk, kokosmelk en sojamelk proberen. Havermelk is een populaire keuze omdat het de latte aardse smaken geeft.
Kokosmelk mengt ook goed, zonder te splijten of te schiften in de kop. Om deze redenen wint kokosmelk aan populariteit als de perfecte aanvulling op koffie . Als je regelmatig een skinny cappuccino bestelt of een long black met een scheutje hete melk, kun je beter een lichtere soort plantaardige melk kiezen.
Kun je amandelmelk gebruiken voor cappuccino? Van alle plantaardige melksoorten is amandelmelk (en kokosmelk) het minst geschikt om op te schuimen. In amandelmelk zitten namelijk geen eiwitten. En eiwitten maken schuim.
De ideale manier om een goede cappuccino te maken is om de melk op te schuimen met behulp van een stoompijpje. Veel espressoapparaten bevatten zo'n stoompijpje waarmee je zelf je melk kunt opschuimen. Volautomaat koffiemachines beschikken vaak ook over een stoompijpje, maar de melk wordt dan automatisch opgeschuimd.
Dompel de punt van de stoompijp net onder het oppervlak van de melk en schuim tot de melk bijna in volume is verdubbeld . Deze stap wordt "beluchten" of "rekken" genoemd. Zorg ervoor dat de punt van de pijp zich dicht bij het oppervlak van de melk bevindt, omdat het lucht van het oppervlak van de melk moet trekken om het schuim te produceren.
Een cappuccino is ongeveer een drankje van derden – een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde schuim. Het schuim moet ongeveer 1 cm diep zijn en een beetje stevig zijn.