Na de behandeling kunt u last hebben van uw plaatselijke verdoving. Hoewel dit ongemakkelijk aan kan voelen, is dit niet gevaarlijk. U kunt na de behandeling dus meteen alles weer doen, zoals werken of autorijden.
Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Een wortelkanaalbehandeling duurt al snel 2 tot 2,5 uur. Hoelang dit precies is, hangt af van het aantal wortels en wortelkanalen dat we moeten behandelen. En of de behandeling wordt gedaan door een student of een staflid. Studenten hebben voor deze behandeling vaak veel tijd nodig en gebruiken meerdere sessies.
Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De eerste behandeling is erop gericht om u snel van uw pijn af te helpen door de ontstoken pulpa te verwijderen. U krijgt daarna een noodvulling. De tweede behandeling is dan om uw tand of kies te vullen en in zijn geheel af te maken.
Zonder pijn naar huis na een wortelkanaalbehandeling
We raden zolang je pijn hebt aan om paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Napijn verdwijnt na een paar dagen tot een week. Als je na 2 weken nog steeds pijn hebt, neem dan contact op met onze praktijk.
Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel pijnloos uitgevoerd, omdat de tandarts u een plaatselijke verdoving geeft. Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van napijn.De meeste pijn zal vanzelf verdwijnen. Mocht u toch last blijven houden van een zeurende napijn, neem dan contact op met de tandarts.
Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking.
Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren? Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is dan het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
De kies/tand is afgesloten met een tijdelijke vulling. Deze vulling kan maximaal 3 maand blijven zitten. Ons advies is om de wortelkanaalbehandeling te laten afmaken binnen een maand na de start van de behandeling.
Verdoving: als u een verdoving heeft gehad, duurt het vaak nog 1 à 2 uur voordat deze is uitgewerkt. Wij raden u aan met eten en drinken en roken te wachten tot de verdoving is uitgewerkt. Als u toch iets wilt nuttigen, wees dan voorzichtig met hete dranken en voedsel; u voelt niet dat u zich brandt.
Zodra de verdoving na een wortelkanaalbehandeling is uitgewerkt, kunt u alles weer eten en drinken. U kunt enkele dagen last houden van een wat vieze smaak in de mond. Dit is meestal het gevolg van het in de tand of kies ingesloten medicament.
Kosten zonder tandverzekering
De verplichte ziekteverzekering dekt een deel van de prijs voor een wortelkanaalbehandeling. Gemiddeld gaat het om een terugbetaling van 25 tot 40 procent. Het percentage van de terugbetaling is hoger wanneer je voldoet aan de voorwaarde van het mondzorgtraject.
Soms is het nodig om een stift in of een kroon op een tand of kies te plaatsen ter versteviging. De meeste wortelkanaalbehandelingen vinden in twee sessies plaats, waartussen ongeveer twee weken tijd zit.
Verdoving. Allereerst wordt de tand of kies verdoofd, zodat de behandeling pijnloos is. De zenuw mag dan in de meeste gevallen dood zijn, het weefsel rondom is vaak ontstoken en daarom extra gevoelig. Zonder verdoving kan dit pijnprikkels opwekken.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Napijn en genezing
Na het schoonmaken van de wortelkanalen kan eventueel napijn optreden. Deze houdt soms enkele dagen aan en is met een gewone pijnstiller te onderdrukken. De kans op erge napijn na een zenuwbehandeling is gering.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Hoelang gaat een dode tand mee? Eenmaal dood kan een tand wel jaren blijven zitten. Maar sowieso doe je er goed aan om een dode tand te laten behandelen om het afgestorven weefsel te verwijderen en infectie te voorkomen.
Globaal gezegd, hebben de tanden en de kleine kiezen één tot twee kanalen en de kiezen drie tot vier kanalen. Waarbij de onderkiezen vaker drie dan vier en de bovenkiezen vaker vier dan drie wortelkanalen hebben. De wortelkanalen komen bij elkaar in de pulpakamer.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
In totaal komen de kosten bij een wortelkanaalbehandeling al snel uit op 300 tot 400 euro. De kosten voor een aanvullende tandartsverzekering kunnen uiteenlopen van ongeveer 5 tot 60 euro per maand. Dit is omgerekend 60 tot 720 euro per jaar.