Wilt u Laurier planten wanneer het een ander jaargetijde is, dan weet u nu dat dit kan, mits u het zorgvuldig doet. Koop uw Laurier bij een goede kweker en kies voor kluit met jute of een kant-en-klare haag.
Maar het voorjaar of het najaar is een goede keuze om te planten of te verplanten. Graaf daarvoor een sleuf van ongeveer 40/50 centimeter breed en diep. Geef de laurier de ruimte en houdt planten op flinke afstand van elkaar. Wat compost toevoegen is een goed idee om de groei te bevorderen.
Uiteraard is dit mogelijk, maar dit moet wel met enige beleid en met zorg worden uitgevoerd. Als de Laurierhaag nog niet langer dan vijf jaar geleden is geplant in uw tuin, zal het verplaatsen een stuk makkelijker zijn dan op het moment dat de haag er al meer dan twintig jaar staat.
Een plekje in de volle zon gaat prima, maar ook in de halfschaduw is laurier tevreden. Slap, jong blad duidt op te weinig water, geel blad duidt op te veel water. Mest de plant enkel in de maanden mei tot en met juli wat bij. In juni snoei je de plant in model.
De naam laurier wordt ten onrechte ook wel gebruikt voor de veel aangeplante laurierkers (Prunus laurocerasus). Het is een struik of boom die wel 100 jaar oud kan worden.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
Laurierhaag planten.
De beste tijd om te planten is in de herfst of vroeg in het voorjaar. Planten in pot kun je het hele jaar door aanplanten. Graaf voor elke soort Laurier gaten op de aanbevolen plantafstand.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Laurier is niet winterhard
Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan.
Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Omdat de wortels van een laurier oppervlakkig liggen kunnen de stobben hiervan vrijwel altijd in het geheel worden verwijderd met een stobbenfrees. De boomstronk hakselaar op benzine die wij gebruiken genereert voldoende vermogen om deze klusjes snel te klaren.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Stekken van ongeveer 10 cm lang snijd je in september van de laurier. Je zet de stekken in stekgrond, waarbij je wat stekpoeder kunt gebruiken tegen schimmelontwikkeling en om wortelvorming te bevorderen. Stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving.
Hoe laurier snoeien
Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Probeer zowel aan de bovenkant van de haag als aan de zijkanten een strakke lijn aan te houden en knip alle takken die uitsteken af. TIP Knip bij een pas geplante haag de bovenste toppen meteen af.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
De laurierkers kan wel 4-6 meter hoog worden. Er zijn diverse cultivars van de laurierkers verkrijgbaar, bijvoorbeeld: Het ras Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' komt het meest voor en is uitstekend geschikt om een hoge en brede haag van te maken.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Als je een Laurierhaag wilt planten is een goed doorlatende en droge zandgrond ideaal. In het beste geval moet het ook rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en wateroverlast moeten worden vermeden.
Je moet de laurier als hij in de groei is bemesten. Bemesten doe het beste in maart-april en juni-juli. Door een laurierkershaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en groen. De bemesting moet je wel weer afbouwen vanaf augustus of september.
De hagen hebben een lengte van 100 centimeter en een hoogte van 150 tot 200 meter. De hagen worden ongeveer 40 cm dik. Twee keer per jaar terugsnoeien is voldoende.