Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor: Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie.
Bijwerkingen van een plaatselijke verdoving
Eventuele bijwerkingen die kunnen optreden na een verdoving in de mond zijn: Tijdelijke pijn of irritatie op de plek van de injectieEen bloeduitstorting op de plek van de injectie. Benauwdheid. Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren.
De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat elk lichaam anders op de verdoving reageert.
Door de verdoving zal je niet gelijk last hebben van pijn in je mond na het verwijderen van de verstandkies. Na een paar uur zal de verdoving helaas uitwerken en kan dit anders aanvoelen. Dit kan zorgen voor een zwelling van je wang, pijn en vermoeidheid.
Is een verdoving gevaarlijk? In veel gevallen niet. Gebruik je bepaalde medicatie, heb je een allergie specifieke aandoening dan moet je dit wel vermelden. De tandarts kan en zal hier rekening mee houden.
Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Pijnbestrijding na de verdoving
Wanneer de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (na twee tot drie uur), kunt u te maken krijgen met pijn. Gelukkig is deze pijn goed te bestrijden met de pijnstillers die de tandarts u heeft voorgeschreven.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Hoe lang mag ik niet eten na een verdoving bij de tandarts? Eten na een verdoving bij de tandarts kunt u beter uitstellen totdat de verdovende middelen helemaal zijn uitgewerkt. In de tussentijd ervaart u niet of nauwelijks pijn, dus bestaat het gevaar dat u uw mond goed brandt, of flink op uw lip of wangen bijt.
De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld anderhalf tot twee uur. Belangrijke informatie die de tandarts over u moet weten: In sommige situaties moet er een andere verdovingsvloeistof of een lagere dosering worden gebruikt.
U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.
Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Het is belangrijk om door te vragen. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld vertelt dat hij last kreeg van bijna flauwvallen, maagklachten, hoofdpijn of diarree na verdoving bij de tandarts, gaat dit niet om een allergie maar meestal om vasovagale verschijnselen.
Wat zijn de symptomen? De symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Het gaat vooral om huidsymptomen, oedeemontwikkeling, luchtwegproblemen, bloeddrukdaling.
Elk jaar krijgen zo'n 75 tot 100 Belgen een allergische reactie tijdens een algemene verdoving. Dat is niet alleen gevaarlijk, de oorzaak moet ook snel worden gevonden om de operatie alsnog mogelijk te maken.
U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.
Adrenaline vermindert het peroperatieve bloedverlies en verbetert het zicht van de chirurg op het operatiegebied. Daarnaast verlengt adrenaline de duur van de lokale anesthesie, waardoor patiënten postoperatief minder pijn hebben.
Daarnaast lijkt deze combinatie de volgende mogelijke voordelen te geven: verlengde duur van anesthesie, minder lidocaïne nodig waardoor minder extravasculaire druk, minder postoperatieve pijn, minder postoperatief wondvocht, geen noodzaak voor het gebruik van een tourniquet.
De codes die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van een verdoving zijn: A10 – Geleidings-, infiltratieen/of intraligamentaire verdoving: € 16,62. A15 – Oppervlakte verdoving: € 8,64.
Napijn na vullen
Dit kan leiden tot wat koude gevoeligheid en bij bijten. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Maakt u zich hier geen zorgen over. In de zenuwkamer (pulpa) wordt een extra isoleerlaag aangemaakt waardoor langzaam de gevoeligheid af zal nemen.