Wanneer u een vloer wilt waxen of een gewaxte vloer wilt onderhouden, dan heeft u speciale hardwax-olie nodig. Hardwax-olie, oftewel wax voor vloeren, is een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Dit product moet u rechtstreeks op de onbehandelde vloer aanbrengen door middel van een hard-wax doek.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn aan een emmer lauwwarm water toe. Zorg er bij het dweilen wel voor dat het niet een te natte boel wordt, want dan gaat het laminaat opbollen. Een licht vochtige dweil, mop of zwabber is al voldoende. Daarna kun je de vloer gewoon aan de lucht laten opdrogen.
Laat nooit waterdruppels liggen op het laminaat.
Bij een laminaatvloer kunt u geen boenwas, polish of andere poetsmiddelen gebruiken.
Met speciale laminaatverf houdt u de kosten laag en kunt u toch uw vloer helemaal opfrissen. Veel mensen denken dat als laminaat versleten is, er maar een optie is: de vloer vervangen. Of tenminste de slechtste delen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt.
Laminaat verven? Je kunt de vloer een mooie nieuwe kleur geven, met verf die daar speciaal voor geschikt is. In een stoere en robuuste look dankzij de betonverf, net als in krijtverf of in white wash voor een bijzondere uitstraling.
U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
Niet alle defecten en beschadigingen aan het laminaat kunnen worden gerepareerd. In het algemeen geldt dat hoe kleiner en dieper de schade, hoe groter de kans is dat u het laminaat kunt repareren. Voor een optimaal resultaat zijn speciale reparatiesets verkrijgbaar bij de vakhandel.
Wat je vooral niet moet doen is een stoomreiniger gebruiken, omdat hierdoor er water onder de laminaatvloer terecht kan komen en daardoor je vloer bol kan komen te staan. Daarnaast is groene zeep ook niet geschikt voor laminaat. Het zorgt er namelijk voor dat je vloer heel dof wordt.
Laminaatreinigers: Welke werkt het beste? Mijn ervaring is dat de laminaatreiniger van Leifheit heel goed werkt. Het product ruikt fris en het laminaat krijgt er een mooie glans van. De laminaatvloer wordt streeploos schoon.
Wat moet je niet doen bij het schoonmaken? Bij het schoonmaken van een laminaatvloer moet je in elk geval geen allesreiniger of soortgelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Dit is erg slecht voor een laminaatvloer, het kan de vloer dof maken en zelfs de kleur aantasten. Daarnaast tast het de beschermende toplaag aan.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
Voor een beter resultaat kunt u het laminaat ook nog reinigen met water. Maar wat gebruikt u dan het beste in combinatie met het water? Dat is simpel: gewoon een scheut schoonmaakazijn of gebruik een speciale laminaatreiniger. Breng dit met een microvezeldoek of dweil aan op de vloer.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Het schoonmaakmiddel mag gebruikt worden op alle harde afgewerkte vloeren. Swiffer WetJet wordt compleet afgeleverd. In de doos vind je alles wat je nodig hebt om 'm meteen in gebruik te nemen.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Het wordt algemeen afgeraden om een vinylvloer bovenop een oude vinyl, laminaat, parket of keramische tegels te leggen. De kans op een 'doordruk' is daarbij immers relatief hoog. In dat geval tref je beter eerst de nodige voorbereidingen door het egaliseren of isoleren van de ondervloer.
Neem een primer voor gladde vloeren en laat het goed drogen. Als de primer goed gedroogd is, dan mag je eindelijk gaan verven. Verf het laminaat in twee tot drie lagen en schuur tussendoor steeds even de vloer op. Laat de verf tussen het aanbrengen van de lagen goed opdrogen, want een uitgeharde vloer is slijtvaster.
U houd uw laminaat prachtig mooi, wanneer je juist GEEN allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen gebruikt. Gewoon stofzuigen en daarna, met een goed uirgewrong mop of dweil, gedompeld in een emmer lauw/warm water de laminaat afnemen. Al die hartnekkige schoonmaakmiddelen beschadigen de beschermlaag op het laminaat.
De beste manier om uw laminaat te reinigen:
Neem lauw warm water met een scheutje schoonmaak azijn. De dweil goed uitwringen en tot slot na het dweilen even nadrogen. Voila, uw vloer is weer zo goed als nieuw.