Don't: Gebruik ook geen chloor, azijn of schuurmiddel om een laminaatvloer te reinigen. Dit kan vervelende krasjes achterlaten en de vloer beschadigen. Do: Stofzuig regelmatig. Laminaat neemt geen vuil op waardoor je nauwelijks hoeft te dweilen.
Dat is simpel: gewoon een scheut schoonmaakazijn of gebruik een speciale laminaatreiniger. Breng dit met een microvezeldoek of dweil aan op de vloer. Let er wel op dat u de vloer niet té vochtig maakt.
Maak je laminaat schoon met water en schoonmaakmiddel voor laminaat of schoonmaakazijn. En gebruik bij écht hardnekkige vlekken terpentine, aceton en een vochtige doek. Gebruik nooit allesreiniger, groene zeep of boenwas. Hierdoor wordt je laminaat dof.
Chloor is géén schoonmaakmiddel
Het is bijtend, corrosief en veroorzaakt put corrosie! Wat in praktijk meestal zal leiden tot onherstelbare schade! Daarom is chloor in de Professionele schoonmaak verboden!
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Don't: Gebruik ook geen chloor, azijn of schuurmiddel om een laminaatvloer te reinigen. Dit kan vervelende krasjes achterlaten en de vloer beschadigen. Do: Stofzuig regelmatig. Laminaat neemt geen vuil op waardoor je nauwelijks hoeft te dweilen.
Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt. Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.
Geen schoonmaakmiddel
Het wordt vaak als schoonmaakmiddel beschouwd, maar chloor is niet echt een schoonmaakmiddel. Het is eerder een ontsmettingsmiddel. Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
U houd uw laminaat prachtig mooi, wanneer je juist GEEN allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen gebruikt. Gewoon stofzuigen en daarna, met een goed uirgewrong mop of dweil, gedompeld in een emmer lauw/warm water de laminaat afnemen. Al die hartnekkige schoonmaakmiddelen beschadigen de beschermlaag op het laminaat.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn aan een emmer lauwwarm water toe. Zorg er bij het dweilen wel voor dat het niet een te natte boel wordt, want dan gaat het laminaat opbollen. Een licht vochtige dweil, mop of zwabber is al voldoende. Daarna kun je de vloer gewoon aan de lucht laten opdrogen.
Dasty Gel voor Hout en Laminaat is specifiek voor het reinigen van hardhout en laminaat vloeren. Het reinigt, hydrateert, zorgt voor een langer behoud van de oorspronkelijke glans en laat een aangename geur achter. Daarnaast is het ook te gebruiken voor deuren, omlijstingen, luiken, trappen en plinten van hout.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Chloor wordt al bijna tweehonderd jaar gebruikt voor het bestrijden van ziekteverwekkers in drinkwater, zwem- en afvalwater en voor het reinigen en desinfecteren van huishoudelijke oppervlakten en het 'bleken' van textiel.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Glorix is een merk bleekmiddel en bestaat uit een oplossing van onder andere natriumhypochloriet in water. Er zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om de geur te veraangenamen. Het middel bevat hypochloriet.
Je houten tafel, snijplank, of lambrisering kun je niet veilig met dit middel schoonmaken. Bleek kan namelijk niet de viezigheid in het hout verwijderen omdat het achterblijft in de kleine naadjes. Hierdoor blijft er dus bleek achter wat niet zo gezond is als je vervolgens je ui op je houten snijplank snijdt.
WC schoonmaken met bleekmiddel
Gelukkig hoeft dat niet lang te duren: spuit gewoon een kleine hoeveelheid bleekmiddel, zoals Glorix Bleek Original, rondom de binnenrand van de wc-pot en ga er eens stevig met de toiletborstel door. Doorspoelen en klaar: nauwelijks twee minuten werk.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.