Kunstgras reinigen is eenvoudig te doen met bijvoorbeeld sop of ander reinigingsmiddel. Bij voorkeur zou u het beste kunnen kiezen voor groene zeep, dit is minder agressief dan bijvoorbeeld chloor. Zou het om ontlasting gaan van uw huisdieren dan kunt u dit het beste eerst er af halen.
Heb je vlekken op het kunstgras, dan kun je deze eenvoudig verwijderen met zeep en water. We raden hiervoor niet bijtende zeep aan, zoals groene zeep.
Wekelijks onderhoud is niet noodzakelijk, maar het is wel belangrijk om je kunstgras regelmatig te borstelen. Dit noemen we opborstelen. Je borstelt tegen de richting in van de grassprieten waardoor ze weer rechtop gaan staan. Daarnaast is het belangrijk om het instrooizand jaarlijks aan te vullen.
Over het algemeen, gaat kunstgras sowieso 10 jaar mee. Sommige kunstgrassoorten kunnen zelfs tot 25 jaar meegaan. Bij Kunstgrasnet krijgt u zogeheten 'uv-garantie' op uw kunstgras. Gedurende deze garantietermijn staan we ervoor in dat het kunstgras niet zal verkleuren door zonlicht.
Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen om het kunstgras schoon te maken. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor het kunstgras en de vezels beschadigen. Gebruik in plaats daarvan alleen water en eventueel een mild schoonmaakmiddel om vuil en vlekken te verwijderen.
Kunstgras aanleggen op stabilisé (zandcement) is de beste optie. Door de stevigheid van deze optie zal u nooit meer putten in het gras hebben. Belangrijk is wel dat u een stabilisé aanlegt (of laat plaatsen door ons) die niet te zwaar is.
Wij kunnen je alvast geruststellen, want kunstgras is helemaal niet gevaarlijk voor honden. Integendeel, het is juist uiterst geschikt. Honden, katten en andere huisdieren vinden een kunstgazon doorgaans erg fijn om op te spelen.
Kunstgras is uit de gratie. Steeds meer profclubs kiezen voor puur natuur, zeker in de eredivisie. Het kostenaspect (kunstgras is goedkoper) heeft verloren van het sentiment ('afgetrapt veld heeft charme').
Uiteraard kunt u spullen op het kunstgras plaatsen. Kijk wel uit met stoelen of tafels met dunne poten, deze kunnen namelijk putjes veroorzaken.
Kunstgras kan statisch worden. Een mol kan niet door je kunstgras, maar hij kan wel gangen in de grond maken waardoor er oneffenheden ontstaan. In het najaar moet je alle bladeren weghalen om schimmel te voorkomen. Kunstgras heeft wel wat onderhoud nodig.
Kunstgras kan door de zon opwarmen tot ongeveer 40 graden. Dit kan erg warm aanvoelen, maar je voeten zullen er niet door verbranden. Om heet kunstgras tegen te gaan zou je er voor kunnen kiezen om een deken op het kunstgras te leggen of om het kunstgras even te sproeien.
Heet water kan het kunstgras beschadigen en verlaagt de goede kwaliteit. Heb je bijvoorbeeld kunstgras Dianne in de tuin liggen? Maak het dan gewoon schoon met koud water.
Schoonmaakazijn wordt vaak genoemd als het middel dat je naast groene zeep in huis moet hebben. Schoonmaakazijn zal inderdaad beter ontkalken dan groene zeep. In een andere blog kun je meer lezen over het gebruik van schoonmaakazijn.
Gebruik nooit onverdunde zuren als javel en chloor. Verdund chloor, zoals in een zwembad, is overigens geen bezwaar. Waarom: onverdunde zuren als javel en chloor kunnen de UV-bestendigheid van uw kunstgras aantasten. Hierdoor kan het gazon gaan verkleuren.
3. Goed bestand tegen slijtage. Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten.
Kunstgras is snel droog
In de lente is lopen op het door het eerste zonnetje verwarmde kunstgras heerlijk. U zult merken dat de ochtenddauw snel is verdampt, sneller dan bij natuurgras. Maar in een hele hete zomer is het een ander verhaal. In de volle zon kan de temperatuur van het kunstgras oplopen tot ruim 40 graden.
Bij koude temperaturen heeft kunstgras langer de tijd nodig om te acclimatiseren. De vuistregel is 48 uur rusttijd bij temperaturen onder de 10 graden.
Kunstgras is goed bestand tegen extreem weer, regen, hagel, vorst en hitte.
Vezeldichtheid van kunstgras
De vezeldichtheid is enorm belangrijk bij de kwaliteitsbepaling van kunstgras. Hoe hoger de de dichtheid van het kunstgras hoe hoger de kwaliteit. Een hoge dichtheid van de vezel zorgt voor mooier kunstgras en daarbij lijkt het ook heel erg op echt gras.
Kunstgras heeft weinig onderhoud nodig. U hoeft het niet te maaien, te sproeien, bij te zaaien, te bemesten of de randjes te knippen. Maar als u het helemaal niet onderhoud, dan kan de kwaliteit sterk achteruit gaan.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Kunstgras is een mat met kunststof sprieten erop, die zo veel mogelijk op gras lijkt.
Sneeuw is voor het product kunstgras in principe geen probleem. Bespelen van een licht besneeuwd veld vormt voor een kunstgrasveld dus geen risico, maar mogelijk wel voor de sporter omdat het glad kan worden.