Knoflook plant je bij voorkeur in het najaar. Die van ons groeit probleemloos en heeft een lekkere, milde smaak. Je krijgt 2 of 3 mooie bollen, afhankelijk van de grootte. Knoflook voor de teelt heeft extra grote tenen en geeft dus ook sterke en gezonde planten.
Plant liever geen tenen van bollen uit de gewone supermarkt, omdat die vaak behandeld zijn tegen uitlopen. Bij de biologische supermarkt of groentezaak ben je wel aan het juiste adres. Knoflook in de buurt van rozen geplant? Houd luizen daarbij weg.
Wanneer je Knoflook kweken
Het beste moment om Knoflook te planten is de herfst en de vroege winter. Eens de vorst in het land is plant je best geen teentjes Knoflook meer. We planten al in het najaar voorafgaand op het oogstjaar omdat het zo een 6 tot 8 duurt maanden om een volwaardige lookbol te hebben.
Het is ook mogelijk om de knoflook eerst te poten in losse potjes en ze verder laten groeien in een koude bak. In het voorjaar, wanneer de grond wat droger is, kun je ze dan uitplanten.
Knoflook planten in een pot
Plant de teentjes op 10-15 cm van elkaar op een diepte van 2,5 cm en zorg dat de puntjes naar boven wijzen. Plant de tenen niet langs de rand van de pot: geef ze voldoende ruimte om dikker te worden. Geef regelmatig water, zodat de compost niet uitdroogt.
Knoflook binnen
Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen 5 centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek. Houd de grond licht vochtig.
Het is winterhard en kan ook goed tegen de vrieskou. Dat had je niet gedacht he? In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol.
Van één bloeistengel komen al tientallen van die kleine teentjes. Als je knoflook in het wild zou laten groeien, dan vermeerdert knoflook zich dus via de broedbolletjes maar óók via de bollen in de grond, die uiteindelijk teentjes maken, waarbij uit elk teentje een nieuwe bol ontstaat.
Water geven is zelden nodig bij knoflook. Alleen op zeer droge zandgrond kan het soms nodig zijn om een gieter water te geven. Net als de andere wortelgewassen heeft knoflook relatief weinig bemesting nodig om goed te kunnen groeien.
Als je gewoon knoflook wilt telen zonder te experimenteren, dan kun je knoflook vegetatief vermeerderen; en dat betekent dat je de tenen van een knoflookbol van elkaar los haalt en die losse tenen plant je weer uit (en elke teen wordt dan uiteindelijk weer een nieuwe knoflookbol).
Knoflook heeft veel zonlicht nodig om te groeien. Zet de pot op een plek waar hij minimaal 6-8 uur direct zonlicht per dag krijgt. Het is ook mogelijk om knoflook eerst te poten in losse potjes en ze verder laten groeien in een bak. In het voorjaar, wanneer de grond wat droger is, kun ze worden uitgeplant.
De knoflook is een meerjarige, vorstbestendige bol, die alleen als één- of tweejarige geteeld wordt. Hij vormt een bol aan de basis met 5 tot 15 licht gebogen secundaire bolletjes, bekend als tenen.
Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit.
gooi knoflook niet weg wanneer er groene uitlopers uit groeien. Snij deze weg, want het smaakt bitter. De rest van de knoflook is nog prima! wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat.
Knoflook naast je aardbeien zorgt voor een zoetere aardbeiensmaak en houdt pissebedden op afstand. De blauwe winde trekt lieveheersbeestjes aan die hun buikjes graag vol eten met bladluis. Wortels en ajuinen (ui- en preisoorten) beschermen elkaar: de wortel verdrijft de uienvlieg en de ui verdrijft de wortelvlieg.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf half september tot half november. Rond die tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken.
Wanneer kun je knoflook oogsten? Afhankelijk van het weer zal het loof rond juli geel, droog en dor worden. Dat afsterven van het blad geeft het moment van oogsten aan (al kun je uiteraard ook in de weken daarvoor al verse knoflook met een nog wat kleinere bol oogsten).
Knoflook oogsten
In de maand juli/augustus is het oogsttijd, je weet dat ze klaar zijn als het loof gaat hangen en bruin wordt. Test er altijd eerst eentje, voordat je alles uit de grond haalt. Voel voorzichtig met je vingers in de grond rondom de bol en haal hem eruit.
Knoflookplanten stellen maar weinig eisen aan de grond, zolang deze maar goed doorlatend en niet pas bemest is. Knoflookplanten houden namelijk niet van 'natte voeten' en verse mest. Teentjes die in de vroege herfst geplant worden zullen meteen wortelen. Vaak nog voor de winter, komt er een groene spriet te voorschijn.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die 's winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten.
Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar, uit elke teen groeit een nieuwe plant.
Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden.
Je kan de hele bol gebruiken zonder de teentjes te pellen. Het loof kun je ook eten.
In het voorjaar kan het zijn dat de knoflook wil gaan doorschieten en de bloem wil gaan vormen. Nou geven knoflookbollen een hele mooie bloem dus het kan leuk zijn om er een paar door te laten schieten. Maar omdat alle energie dan naar de bloem gaat in plaats van je knolletjes is het slim deze stengel te verwijderen.