Het koken van een kipfilet duurt ongeveer tien tot vijftien minuten, terwijl een hele kip wel een uur de tijd nodig heeft. Grotere stukken kip kun je – om de kooktijd te verkorten – in stukjes snijden. Een voordeel van deze bereidingsmethode is dat het ook uitermate geschikt is voor bevroren kip.
'Nooit doen,' zegt Carothers. 'Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipfilets een half uur voor het koken uit de verpakking.
U moet het water ook elke 30 minuten verversen zodat het vlees niet op een temperatuur komt waarin het bacteriën kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom u geen producten in warm water mag ontdooien, aangezien dat een open uitnodiging is voor bacteriën.
Hoe je het doet:
Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.
Zet de schaal in de magnetron.
Stel de magnetron in op de ontdooistand. Als je niet weet hoe lang je de hoeveelheid kip die je hebt moet ontdooien, laat het vlees dan 2 minuten ontdooien. Laat het 1 minuut staan en controleer dan hoe ver de kip al ontdooid is. Zorg ervoor dat de kip niet begint te koken.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Hoelang mag kip ontdooien buiten koelkast? Een uur buiten de koelkast is een dag minder lang houdbaar volgens het Voedingscentrum. Alle bederfelijke producten die je langer dan twee uur buiten de koeling hebt gehad kan je maar beter weggooien.
Moet de kip eerst volledig ontdooid zijn ? Een bevroren kip kan wel gebraden worden in de oven zonder ze eerst te ontdooien, maar is niet aan te raden. De kip wordt onregelmatig gaar waardoor de buitenkant veel te fel gebakken wordt en binnenin onvoldoende. Op die manier bestaat er een risico op salmonellabesmetting.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast.
Ontdooi vlees in de magnetron.
Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal. Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron. Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Als je de kip niet voor een aantal maanden, maar voor een aantal dagen wilt bewaren, dan kun je deze ook prima in de koelkast bewaren. De houdbaarheid is dan natuurlijk wel een stuk minder lang dan in de vriezer. In de koelkast kun je kip namelijk maximaal 2 dagen bewaren.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Vul die met lauw water en plaats hem onder de kraan. Zet je kraan op de koudste stand en laat het water druppelen over het vlees heen. Kleine stukjes vlees ontdooien snel, bij grote stukken vlees duurt het wat langer.
Hoe lang moet een bevroren kip in de oven? Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt. Het zou bijvoorbeeld ongeveer twee uur duren om een ontdooide kip van 2,2 kilo te bereiden op 177 °C. Een bevroren kip van vergelijkbare afmeting zou ongeveer drie uur nodig hebben op dezelfde temperatuur om goed te garen.
Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Ja, de bediening van de Airfryer XXL is uitstekend. Je kunt nu ook op 40 graden bakken om bijvoorbeeld iets te ontdooien wat je normaal in de magnetron doet.